ГоловнаСуспільствоЖиття

Волонтери призупинили допомогу спецзагону водолазів, звинувативши командування в саботажі і корупції

Активісти Combat-UA закликають президента відсторонити головнокомандувача флоту і провести чесне розслідування.

Волонтери призупинили допомогу 801-му окремому загону боротьби з підводними диверсійними силами та засобами ВМС України, звинувативши командування підрозділу і флоту загалом у саботажі і корупції. Про це LB.ua повідомив волонтер організації Combat-UA Ігор Федірко.

801-й - єдиний такого типу загін бойових водолазів, їх називають "ластоногими". Це бійці, які протидіють спецпризначенцям, що вимагає від них особливих навичок і вмінь. "Завдання загону: охорона і оборона військово-морських баз і стоянок кораблів, гідротехнічних споруд, берегової інфраструктури, протидія диверсійно-розвідувальним групам (у тому числі під водою), мінування і розмінування, захоплення і звільнення кораблів, боротьба з піратством і антитерористичні операції", - уточнив Федірко.

"Ластоногі", які вийшли з Криму
Фото: Combat UA
"Ластоногі", які вийшли з Криму

З Криму вийшли семеро "ластоногих" із 80 штатних військовослужбовців загону. Зараз чисельність спецпідрозділу становить менш ніж 40 осіб.

Ми не хочемо, щоб їх розформували, але допоки не зміниться керівництво, припинили допомогу.

"Коли будемо знати, що ситуація змінилася - нинішнє командування відсторонено, необхідна амуніція поставлена і прийнята на баланс, роздається бійцям - тоді будемо працювати", - сказав Федірко.

Волонтери Combat-UA допомагали "ластоногим" й іншим спеціальним загонам ВМСУ протягом майже двох років, поставляючи оснащення й організовуючи тренування. Однак в інших спецпідрозділах таких масштабних порушень, як у 801-му, не спостерігалося, зазначив волонтер.

Раніше у своєму пості на фейсбуці Федірко перерахував десяток причин, через які не бачить сенсу допомагати 801-му загону до зміни командування.

За його словами, за два роки командир загону не провів і 10% навчань для підтримки боєздатності і виконання завдань "ластоногих": із протидиверсійної роботи, з водолазної підготовки, підводної ходьби, стрибків зі швидкісного катера в море і т.ін. Жодних навчань і тренінгів, а також відмова від курсів, які пропонували волонтери, в тому числі з виживання, снайпінгу, гірської підготовки, підводної боротьби. Єдиним службовцем загону, який вирушив на навчання в Канаду, став син головнокомандувача ВМСУ Гайдука. Крім того, кілька автомобілів, переданих підрозділу кримськими волонтерами, безслідно зникли. А двоє бійців підрозділу загинули, коли їх відправили в зайняте сепаратистами село за телефонною командою (від того-таки сина Гайдука, який був начзв'язку загону) без необхідного захисту й озброєння.

Волонтери кажуть, що знають й інші факти корупції та кумівства з боку керівництва 801-го підрозділу. Вони просять президента розглянути петицію, яку склали разом з іншими громадськими організаціями, для очищення флоту від саботажників і сепаратистів.

"Ми дуже сподіваємося на цю петицію. Сподіваємося, що вона спонукає президента на прийняття рішень - хоча б на виведення за штат Гайдука і розслідування цілого ланцюжка злочинів, про які стало відомо громадськості", - сказав Федірко в коментарі LB.ua.

"Сподіваємося на комплексну перевірку від ГПУ і СБУ проти людей у штабі Військово-Морських сил, які приймають рішення про реформування флоту", - додав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram