ГоловнаСуспільствоЖиття

17 кримінальних справ відкрила поліція щодо півсотні зниклих на Майдані (ОНОВЛЕНО)

Зниклими безвісти залишаються 53 учасники Революції гідності.

17 кримінальних справ відкрила поліція щодо півсотні зниклих на Майдані (ОНОВЛЕНО)
Архивное фото
Фото: Дарья Чабанова

Понад 50 людей досі залишаються зниклими безвісти після Майдану. Про це повідомила координатор "Пошукової ініціативи Майдану" Тетяна Слободян на прес-конференції в "Українському домі", інформує кореспондент LB.ua.

"Усього знайдено 957 осіб. Зараз залишаються 53 людини. Торік знайдено сімох: троє загинули, троє живі, ще один був в АТО і загинув там", - сказала Слободян. Станом на 19 лютого 2015 року в базі було 55 зниклих. Ще трьох додали за заявами родичів, після цього сімох знайшли за рік, уточнили активісти.

Вдалося зв'язатися з не більш ніж третиною родичів зниклих. Стосовно інших заяви подавали побратими і друзі.

Активісти перевіряли райони, морги, крематорії. Загальна площа пошукових робіт становила 100 кв. км.

"Знайдено безліч інформації, доказів, речей, які пов'язані з Майданом", - сказала Слободян.

При цьому правоохоронці відкрили 17 кримінальних справ з приводу зникнення людей, яких розшукує "Пошукова ініціатива Майдану", повідомила інша представниця цієї організації Надія Друбова. Вона сподівається, що імена всіх зниклих людей додадуть до відкритих справах.

"У базі даних була Білоусова Юлія Миколаївна, яка зникла 24 лютого. Поліція дала відповідь, що її нібито знайшли ще до початку Майдану - 27 листопада 2013 року", - навела приклад Друбова. Білоусова залишається в базі зниклих.

За словами активістів, у 2014 році було прийнято постанову про те, щоб після втечі Януковича знищити всю доказову базу майданівців.

Активісти стверджують, що мають докази того, що майданівців знищували в крематоріях. Волонтери недавно відправили з цього приводу запити до прокуратури, МВС, КМДА - очікують відповідей у березні.

Окрім того, ще 9 зниклих активістів розшукують волонтери "Євромайдану SOS".

Нагадаємо, Рада схвалила призначення пенсій активістам Євромайдану, які отримали інвалідність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram