ГоловнаСуспільствоЖиття

Майже 1,5 тис. заблокованих у РФ вантажівок повернулися в Україну

Не всі українські автомобілі встигнуть повернутися в країну до 25 лютого

Майже 1,5 тис. заблокованих у РФ вантажівок повернулися в Україну
Блокирование российских фур в Житомирской области
Фото: facebook.com / Рух Автомайдан Житомир

На територію України повернулися близько 1,5 тис. українських вантажівок, які були заблоковані в Росії і країнах Азії внаслідок введеної Росією з 14 лютого заборони на транзит українського автотранспорту через її територію, повідомляє УНІАН.

"Повернулися вже 1426 наших автомобілів", - заявив голова Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України (АсМАП) Леонід Костюченко.

Він також зазначив, що, незважаючи на те, що 16 лютого Україна і Російська Федерація домовилися тимчасово, на період із 16 лютого до 25 лютого включно, відновити переміщення заблокованих вантажівок через територію обох країн, не всі українські автомобілі встигнуть за цей період повернутися в країну .

"За нашими підрахунками, сьогодні приблизно більш ніж 240 транспортних компаній мають по одному-два авто за межами РФ, які можуть не встигнути повернутися. Ми передаємо цю базу даних Міністерству інфраструктури", - сказав Костюченко.

Він додав, що попросив міністра винести на розгляд уряду 24 лютого питання про скасування штрафних санкцій щодо українських автоперевізників, які через транзитні обмеження прострочили доставку товарів до митного органу призначення. Нагадаємо, з 1 лютого призупинено в'їзд російських вантажівок на територію Польщі. Транзит із Росії в Європу переорієнтувався на кордон України зі Словаччиною та Угорщиною. У відповідь в Україні почалася громадянська акція блокування фур російських перевізників

Після цього Росія заборонила рух вантажівок з України по своїй території. На наступний день Україна ввела офіційну заборону на транзит російських фур.

Раніше 23 лютого Україна отримала від Російської Федерації офіційне звернення з приводу обопільного скасування обмежень на транзитні вантажні автоперевезення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram