ГоловнаСуспільствоЖиття

У Львові створили "чорну карту" магазинів і ресторанів із російською попсою

У Львові створили "чорну карту" магазинів і ресторанів із російською попсою
Фото: zaxid.net

У Львові вирішили створити "чорну карту" закладів, які вмикають російську попсу. Жителів міста запрошують до участі і вказувати, коли і в якому саме закладі вони чули музику такого формату, повідомляє Zaxid.net.

"Ми вважаємо, що під час російської окупації слухати російську музику в громадських закладах є злочином. Особливо на території Галичини, де більшість жителів - україномовні", - так пояснюють ініціативу представники Української галицької партії.

Зараз на "чорній карті" позначено 11 магазинів, 15 кафе і ресторанів. Збір назв закладів-порушників триватиме ще тиждень.

"Карта є винятково громадською ініціативою і є методом громадського впливу на власників закладів для того, щоб вони зменшували кількість російської музики. Адже вона руйнує ауру Львова, "родзинкою" якого завжди була його україномовність", - розповів заступник голови політради УГП Орест Друль.

Як повідомляють, саме Друль у 2000 році після смерті українського композитора Ігоря Білозіра ініціював прийняття Львівською міськрадою рішення про обмеження використання російської попси в закладах торгівлі та громадського харчування Львова.

"Потім усе забулося і відновилося знову", - говорить активіст.

Він вважає, що саме зараз слушний час для того, щоб відновити боротьбу з російською попсою.

"Раніше не було формальних підстав забороняти саме російську музику. Тепер зрозуміло, що йдеться про музику країни-агресора", - зазначає Друль.

За його словами, подібна ситуація існує не тільки в поп-музиці. Якщо подивитися на репертуар академічних закладів, то і там дуже великий відсоток саме російської музики.

У Львові з 2012 року діє мораторій узагалі на будь-яку музику в громадському транспорті. Однак водії часто порушують цю заборону.

У липні 2014 року Львівська міська рада також затвердила план заходів щодо захисту інформаційної безпеки на території міста Львова. Головним чином рішення "Про координацію інформаційної діяльності та захист інформаційної безпеки на території м. Львова в 2014-2016 роках" передбачає маркування російських товарів у торгових мережах. Однак в одному з її пунктів ідеться про заборону на проведення у Львові гастролей тих музикантів або акторів, які підтримали російську агресію щодо України.

Нагадаємо, наприкінці січня низка українських артистів і співаків звернулися до Президента Петра Порошенка з вимогою закрити український ефір для відео- та аудіотоварів РФ. Відповідну петицію зареєстровано на сайті Президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram