ГоловнаСуспільствоЖиття

Amnesty International заявила про відсутність прогресу в розслідуванні вбивств на Майдані

Правозахисники відзначають випадки утисків "окремих осіб з проросійськими поглядами"

Amnesty International заявила про відсутність прогресу в розслідуванні вбивств на Майдані
Фото: EPA/UPG

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International констатувала, що розслідування злочинів, скоєних під час Революції гідності у 2013-2014 роках у Києві, майже не просунулося, як і справа з притягненням винуватців до відповідальності.

Про це йдеться в щорічній доповіді організації.

"За два роки, що минули після Євромайдану, мало що реально зроблено для притягнення до суду правоохоронців, відповідальних за надмірне, непотрібне і незаконне застосування сили. У листопаді Генеральна прокуратура повідомила, що триває розслідування понад 2 тис. інцидентів, пов'язаних із Євромайданом, і проти 270 осіб порушено кримінальні справи. Почався суд над двома колишніми співробітниками спецпідрозділу МВС "Беркут", яких звинувачують у вбивствах і перевищенні влади у зв'язку з убивством 39 протестувальників 20 лютого 2014 року. Оболонський райсуд Києва засудив 7 грудня студентів Азіза Тагірова і Раміля Ісламлі до 4 років ув'язнення і 4 років позбавлення волі умовно за побиття, викрадення і погрози вбивством до демонстрантів 21 січня 2014 року. Більше у 2015 році жодних вироків за злочини, пов'язані з Євромайданом, не виносили", - наголошують у звіті.

Правоохоронці також зазначають, що Міжнародна консультативна група, створена Радою Європи для спостереження за перебігом розслідувань Євромайдану і заворушень в Одесі 2 травня 2014 року, випустила 2015 року дві доповіді. При цьому в обох випадках група встановила, що розслідування "не відповідає вимогам Європейської конвенції про права людини". Водночас зауважено, що ухвалення закону про створення Державного бюро розслідувань "стало довгоочікуваним кроком до побудови ефективного механізму розслідування зловживань, вчинених правоохоронцями".

Amnesty також зазначає, що незалежні та критично налаштовані ЗМІ й активісти не можуть вільно діяти в самопроголошених "ДНР-ЛНР" і в анексованому Росією Криму. На території, контрольованій урядом, загалом зберігалася свобода ЗМІ. Однак на тлі російської окупації й анексії Криму траплялися утиски "окремих осіб і ЗМІ, в позиції яких вбачалися проросійські погляди або співчуття сепаратистам".

Окремим розділом правоохоронці описують загострення ситуації на сході України. Там, за їхніми даними, далі порушують права людини, разом із тим відповідальність сторони конфлікту покладають одна на одну.

"Під час загострення боїв на Донбасі в січні - лютому тривали невибіркові артобстріли цивільних районів, відповідальність за які сторони покладали одна на одну. Обидві сторони скоювали воєнні злочини, включаючи тортури і жорстоке поводження з полоненими. Згідно з підтвердженими повідомленнями, бійці-сепаратисти навмисне вбивали полонених", - наголошено в доповіді.

Як приклад наводять, зокрема, заяви бойовика "Мотороли", який на камеру зізнався в убивстві українських бійців.

"Одного з 12 українців, які захищали Донецький аеропорт, Ігоря Брановицького 21 січня взяли в полон сепаратисти з батальйону "Спарта". На допитах його побили до втрати свідомості, а потім його вбив пострілом у голову командир батальйону, який пізніше зізнався в телефонному інтерв'ю в убивстві ще 15 полонених", - йдеться в доповіді.

Не залишили правозахисники без уваги і гей-прайд ЛГБТІ у червні в Києві, який закінчився заворушеннями, незважаючи на захист міліції.

"Десятки правих активістів прорвалися через міліцейський кордон і напали на гей-прайд. Десять учасників і троє міліціонерів отримали поранення, 25 нападників затримали, але незабаром відпустили. Організаторам гей-прайду приходили 274 повідомлення з погрозами на мобільні телефони і через інтернет. Станом на кінець року було порушено і розслідували чотири кримінальні справи щодо супротивників ЛГБТІ. У серпні суд у Одесі заборонив проводити гей-прайд, пославшись на "загрозу громадському порядку та безпеці учасників", - йдеться у звіті.

Правоохоронці наголосили, що парламент прийняв поправки до трудового законодавства про заборону дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. "На цьому етапі, якому довго пручалися українські парламентарії, наполягав ЄС у рамках процесу лібералізації візового режиму з Україною", - наголошено в доповіді.

Нагадаємо, під час зустрічі з родичами загиблих героїв Небесної сотні президент Петро Порошенко повідомив, що на сьогодні винесено 18 вироків проти 26 осіб, обвинувачених у злочинах проти активістів Майдану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram