ГоловнаСуспільствоЖиття

У Миколаєві перейменували 120 вулиць два проспекти і район

Проспект Леніна став Центральним, а Ленінський район - Інгульським

У Миколаєві перейменували 120 вулиць два проспекти і район
Фото: niklife.com.ua

Мер Миколаєва Олександр Сенкевич в рамках закону про декомунізацію підписав розпорядження про перейменування понад 120 вулиць міста, кількох парків, проспектів, а також Ленінського району.

Про це повідомляє сайт "Преступности.Нет".

Зокрема, проспект Жовтневий перейменовано у Богоявленський, проспект Леніна - у Центральний. Проспект Героїв Сталінграда вирішили не перейменовувати.

"Вольовим рішенням було вирішено не перейменовувати проспект Героїв Сталінграда. Я зараз скажу свою особисту думку. Цей проспект не названо іменем Сталіна як такого, він має групову назву тих героїв, які загинули під час Сталінградської битви. Упевнений, що за теорією імовірності серед загиблих були і миколаївці, які брали участь у цій війні. Тому ухвалено рішення не перейменовувати проспект Героїв Сталінграда. Тут працюють не емоції, тут працює тільки логіка", - пояснив Сенкевич.

Ленінський район тепер буде називатися Інгульським, вулиця Васляєва - Театральною, Радянська - Соборною, площа імені 61-го комунара - Адміралтейською.

Парк імені Петровського тепер називається парк Народний сад, парк Ленінського комсомолу - "Юність", Піонерський сквер - Сквер юних героїв, сквер Пролетарський - Манганаровський, Сиваський сквер- Аркасівський, Кіровський проїзд - Троїцький, провулок Павлика Морозова - Сарматівський провулок, вулиця Володарського - 2-га Кипарівська, вулиця Чигрина - Прикордонна, вулиця Скороходова - Ковальська, вулиця Карла Маркса - Андрея Шептицького, вулиця Карла Лібкнехта - вулиця Шнеєрсона.

Як розповів Сенкевич, розглядається також варіант перейменування вулиці Лібкнехта в Чернігівську - це була одна з назв, що викликала суперечку між головою та членами комісії. Однак, Сенкевич вважає, що треба піти назустріч одній з єврейських громад Миколаєва і попросив увічнити ім'я ребе у назві вулиці.

Також мер Миколаєва зазначив, що деякі вулиці перейменовано не так, як пропонувала комісія. Причиною стали побажання жителів цих вулиць.

"Що ж стосується документів (технічні документи на земельні ділянки та нерухоме майно, тендерна документація, договори, паспорти та інше, - ред.), то всі вони залишаються чинними і міняти їх немає потреби", - підкреслив Сенкевич.

Повний перелік перейменованих об'єктів буде незабаром опубліковано на сайті Миколаївської міськради.

Нагадаємо, лідером за кількістю радянських назв вулиць виявилася Київська область.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram