ГоловнаСуспільствоЖиття

Семен Глузман написав звернення до голландців напередодні референдуму

Дисидент звернувся до жителів Нідерландів.

Семен Глузман написав звернення до голландців напередодні референдуму
Фото: Макс Левин

Психіатр, дисидент Семен Глузман написав листа-звернення до голландського суспільства напередодні референдуму з приводу Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, який відбудеться 6 квітня.

Подаємо текст листа повністю.

"У двадцять п'ять років я став в'язнем внутрішньої тюрми КДБ. Радянський суддя тоді ж, 1972 року, назвав мене особливо небезпечним державним злочинцем і відправив на довгі сім років у табори суворого режиму і на три роки заслання в Сибіру. Єдина моя провина була - хотів свободи слова у своїй країні. Я хотів читати і говорити ту правду, яка була очевидною для всіх громадян у цивілізованих країнах, а в Радянському Союзі називалася «антирадянською агітацією і пропагандою».

У радянських таборах зі мною перебували сотні таких самих в'язнів, уся провина яких була в тому самому - бажанні говорити, читати і писати правду. Багатьох із цих прекрасних людей уже немає серед живих, на жаль. Та й я вже немолодий, незабаром мені буде сімдесят. У новій країні, незалежній Україні я отримав те, про що мріяв. Свобода слова тут реальність. Моя країна поступово, іноді болісно набуває всіх рис європейської держави.

У моїй країні сьогодні війна. Російський диктатор Путін категорично не хоче дозволити нам, українцям, жити по-європейськи. Він, колишній офіцер КДБ, вважає свободу слова небезпечною інфекцією. Він боїться, що слідом за нами російський народ захоче жити з європейськими цінностями, тобто без нього, Путіна. Сьогодні Росія живе в страху, там, як і раніше, переслідують інакодумців.

У моїй країні нині війна з Володимиром Путіним. Тільки з ним і його тоталітарним оточенням. Ми не воюємо з російською інтелігенцією, з російським народом, російською культурою. Ми, як можемо, захищаємо вже нині звичне для нас Чудо свободи слова, свободи думки, свободи сумнівів. Ми - українці - вільно розмовляємо двома мовами, українською і російською, відвідуємо храми різних конфесій чи взагалі не буваємо в них. Ми вільні. І ми дуже хочемо опанувати всі без винятку європейські цінності, отримані вами, громадянами Нідерландів, від народження.

Ми мріємо стати повноправними європейцями. Допоможіть нам, віддайте за нас свій голос на прийдешньому референдумі.

Семен Глузман, лікар-психіатр, колишній радянський політв'язень. Київ, лютий 2016".

Нагадаємо, майже половина громадян Нідерландів не знає про референдум з приводу Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram