ГоловнаСуспільствоЖиття

До Сталіна позитивно ставляться 17% українців, - опитування

При цьому 69,8% опитаних згодні із судженням, що Сталін - жорстокий, нелюдський тиран

До Сталіна позитивно ставляться 17% українців, - опитування
Фото: thesoulshines.wordpress.com

До Йосипа Сталіна позитивно ставляться 17% українців, негативно - 38%.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Респондентам було поставлено питання: "Як вони особисто загалом ставляться до Сталіна?".

17% опитаних відповіли, що ставляться до нього позитивно (1% - із захопленням, 13% - з повагою, 3% - із симпатією). 26% - байдуже. 38% - негативно (13% - з ворожістю, 8% - зі страхом, 17% - з огидою).

1% опитаних не знав, хто такий Сталін, 17% було важко відповісти на запитання, а 2% відмовилися відповідати.

На запитання, чи хотіли б вони жити і працювати за часів такого керівника країни, як Сталін, 4,6% опитаних відповіли, що, напевно, так, 9% - скоріше так, 20,5% - скоріше ні, 53,5% - напевно, ні, а 12,4% було важко відповісти на питання. Крім того, 23% опитаних згодні із судженням, що Сталін був великим вождем. Водночас 44% не згодні з цим судженням. 27% було важко відповісти точно, 6% не мали відповіді на це питання.

Також 28,2% респондентів згодні, що Сталін - мудрий керівник, який привів СРСР до могутності та процвітання, а 50,3% - не згодні з цим.

Водночас 69,8% згодні із судженням, що Сталін - жорстокий, нелюдський тиран, винуватий у знищенні мільйонів безневинних людей, а 8,7% не згодні з цим.

Опитування проводили з 5 по 16 лютого в 110 населених пунктів усіх областей, окрім анексованого Криму (в Луганській області дослідження проводили тільки на підконтрольних українській владі територіях, в Донецькій - і на контрольованих, і на неконтрольованих територіях). Статистична похибка вибірки не перевищує 3,3%.

Нагадаємо, найпопулярнішим світовим лідером в Україні виявився Олександр Лукашенко. Згідно з результатами соцопитування, позитивно до президента Білорусі ставляться 63% громадян України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram