ГоловнаСуспільствоЖиття

Голова УГКЦ розповів Папі Римському про гібридну війну РФ проти України

Франциск пообіцяв не жертвувати греко-католиками заради зближення з РПЦ.

Голова УГКЦ розповів Папі Римському про гібридну війну РФ проти України
Фото: ugcc.ua

Папа Римський Франциск зустрівся в суботу з головою УГКЦ Святославом Шевчуком, на якій пообіцяв, що не буде жертвувати Українською греко-католицькою церквою заради зближення з Московським патріархатом. Про це повідомляє прес-служба української церкви.

На зустрічі з Папою голова УГКЦ порушив питання гібридної війни, яку веде Росія проти України, а також нагадав про Львівський псевдособор 1946 року, за підсумками якого греко-католицька церква де-факто була ліквідована на території України. Шевчук нагадав Папі, як радянська влада заарештовувала після цього єпископів і священиків УГКЦ, а храми віддала Російській православній церкві або конфіскувала для світських цілей.

"Для українців, які належать до різних церков і релігійних організацій, і навіть для невіруючих, Святіший Отець є глобальним моральним авторитетом, який говорить правду. Цей голос правди особливо важливий для українців, які потерпають сьогодні. Якщо люди не чують або не розуміють цього голосу, то вони заплутуються, турбуються і почуваються забутими", - сказав Святослав Папі, натякаючи на гаванську декларацію Франциска і голови РПЦ Кирила, якої не зрозуміли в Україні.

"Святіший Отець наголосив, що ніхто не буде вирішувати екуменічні питання ціною східної католицької церкви", - зазначив голова УГКЦ.

Нагадаємо, що в середині лютого Папа Франциск уперше зустрівся з головою РПЦ. За підсумками зустрічі було підписано спільну декларацію. Деякі пункти цього документа спровокували розчарування в Україні.

Зокрема в декларації використовувалося слово "конфлікт" щодо подій на Донбасі, не було згадок про російську агресію. Також не була згадана роль РПЦ у просуванні ідеї так званого "руского міра", до якого РФ зараховує і Україну.

Водночас у заяві було вказано на неприпустимість використання "неналежних засобів для примусу віруючих переходити з однієї Церкви в іншу", що є посиланням зокрема на конфлікт між УПЦ МП і УПЦ КП в Україні. Також було відкинуто метод "уніатизму", завдяки якому, по суті, створили УГКЦ. Цей шлях "не веде до відновлення єдності", йдеться в заяві Папи і російського патріарха. Однак громади, які виникли в такий спосіб, "мають право існувати і робити все необхідне для задоволення духовних потреб своїх вірних, прагнучи до миру з сусідами".

Голова УГКЦ після цього заявив, що такий текст міг спровокувати глибоке розчарування серед багатьох віруючих УГКЦ і громадян України, але закликав не драматизувати його.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram