ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд постановив відправити Афанасьєва відбувати покарання ближче до Криму

Фігурант справи Сенцова оскаржив своє перебування в Комі

Суд постановив відправити Афанасьєва відбувати покарання ближче до Криму
Геннадий Афанасьев

Українця Геннадія Афанасьєва, засудженого в Росії до семи років колонії суворого режиму у так званій справі "кримських терористів", можуть відправити відбувати покарання в Крим.

Про це пише КоммерсантЪ.

Спочатку Афанасьєва відправили відбувати покарання в Комі. Але він подав скаргу і попросив перевести його в одну з кримських колоній.

У рішенні суду зазначається, що за Афанасьєвим визнається право на відбування покарання в колонії, розташованій максимально близько до місця проживання, як це закріплено в ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод".

"Покласти на ФСВП РФ обов'язок вирішити питання про місце подальшого відбування покарання", - йдеться в документі.

При цьому суд не погодився "забезпечити негайне переведення" засудженого в одну з колоній або в Криму, або в найближчих до нього суб'єктах РФ.

Нагадаємо, Афанасьєв є фігурантом кримінальної справи стосовно українського режисера Олега Сенцова, засудженого в РФ до 20 років позбавлення волі.

Афанасьєва викрала ФСБ і доставила в московське СІЗО "Лефортово", неофіційно контрольоване спецслужбою. 25 грудня 2014 року його засудили до семи років в'язниці. За версією слідства, він входив до кримського угруповання Сенцова, нібито створеного у квітні за вказівкою "Правого сектору". Також, за версією слідства, він нібито був причетний до підпалу будівлі "Російської громади Криму" 14 квітня і місцевого відділення "Єдиної Росії" 18 квітня. Йому також закидають підготовку вибуху пам'ятника Леніна на вокзальній площі Сімферополя і меморіалу "Вічного вогню".

Під час слідства Афанасьєв дав свідчення не тільки на себе, а й на Сенцова. У своїх свідченнях він прямо назвав Сенцова організатором диверсій. Однак під час суду над режисером Афанасьєв відмовився від своїх свідчень, заявивши, що давав їх під тиском.

Правозахисний центр "Меморіал" визнав Афанасьєва, Сенцова політичними в'язнями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram