ГоловнаСуспільствоЖиття

МЗС обурене затягуванням справи проти Карпюка і Клиха

Судове засідання несподівано перенесли через "термінову" хворобу, дата проведення наступного засідання залишилася невизначеною

МЗС обурене затягуванням справи проти Карпюка і Клиха
Николай Карпюк и Станислав Клых
Фото: РБК-Украина

Міністерство закордонних справ України висловило обурення у зв'язку зі свідомим затягуванням Верховним судом Чеченської Республіки Російської Федерації розгляду сфабрикованої справи проти незаконно утримуваних громадян України Миколи Карпюка і Станіслава Клиха.

Про це повідомляє прес-центр МЗС.

Як зазначають, на цей раз судове засідання у справі Миколи Карпюка та Станіслава Клиха несподівано перенесено через "термінову" хворобу головуючого в суді присяжних судді, а дата проведення наступного засідання залишилася невизначеною.

"Висловлюємо рішучий протест із приводу відмови в доступі до зали суду свідкам з України, представникам преси, волонтерам і рідним обвинувачених, які прибули в супроводі дипломатів Генерального консульства України в Ростові-на-Дону для участі в судовому засіданні", - йдеться в повідомленні.

Міністерство закордонних справ України розцінює зазначені дії російської сторони, а також систематичні відмови в доступі українських консулів до Миколи Карпюка та Станіслава Клиха як правове свавілля, в результаті якого грубо порушується право незаконно утримуваних громадян України на свободу, безпеку, а також справедливий судовий розгляд.

МЗС вимагає від російської сторони усунути наявні перешкоди у відвідуванні консульськими посадовими особами України незаконно утримуваних Миколу Карпюка та Станіслава Клиха і припинити судову розправу над громадянами України.

Нагадаємо, адвокат українця Станіслава Клиха, якого утримують у СІЗО Грозного, занепокоєна його фізичним станом. Приблизно впродовж двох тижнів, тобто з середини лютого 2016 року, щодня дають якісь медичні препарати. Йому двічі вкололи якісь уколи, незважаючи на те, що він чинив опір.

Клиха, а також ще одного українця - Миколу Карпюка, в Росії судять у Верховному суді Чечні нібито за участь у боях проти російських військовослужбовців у рядах УНА-УНСО в середині 1990-х років.

14 і 15 березня в Грозному мало відбутися судове засідання у справі Карпюка і Клиха, проте він не відбувся через хворобу судді.

Планували допит свідків захисту. Спеціально для цього як свідки на суд з України прибули 72-річна мама Клиха та його двоюрідний брат, а також двоє рідних братів Карпюка й українська правозахисниця Марія Томак. Нової дати судового засідання поки не відомо. Судді, за словами адвокатів, призначили місячний курс лікування.

Нагадаємо, Карпюка заарештували в березні 2014 року, Клиха - в серпні 2014-го. Слідком РФ стверджує, що Карпюк разом з нині покійним Олександром Музичком керував "бандою "Вікінг", яка нібито здійснювала злочини в Чечні в 1990-х роках. У СК Росії кажуть, що членами "Вікінга" також були нинішній лідер "Правого сектора" Дмитро Ярош, Юрій Долженко, Клих і інші українці.

Проти Карпюка і Клиха дав свідчення українець Олександр Малофєєв. Він також заявив, що в Чечні воював нинішній український прем'єр Арсеній Яценюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram