ГоловнаСуспільствоЖиття

Порошенко передав удові Гонгадзе орден "Зірка Героя"

Журналіста удостоїли вищої держнагороди ще 2005 року

Порошенко передав удові Гонгадзе орден "Зірка Героя"
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко передав вдові загиблого журналіста Георгія Гонгадзе Мирославі орден "Зірка Героя".

Про це повідомляє офіційний сайт президента.

"Майже через 16 років після трагічної загибелі Гії маю високу честь і велику відповідальність передати Вам і Вашій родині Золоту Зірку Героя України - найвищу державну нагороду, яка по праву належить Георгію Гонгадзе", - сказав президент.

Він також відзначив величезний внесок Гонгадзе в розбудову незалежної України, боротьбу за свободу слова і розвиток незалежних ЗМІ.

Президент наголосив, що сьогодні звання Героя України у воюючій країні набуло своєї справжньої цінності і протягом двох останніх років лише кілька десятків українців були удостоєні честі носити його.

Президент висловив вдячність Мирославі Гонгадзе за те, що вона не пориває зв'язків з Україною і фактично працює "послом доброї волі", зміцнюючи стратегічне партнерство між Україною і США, що особливо важливо для протидії російській агресії.

Мирослава Гонгадзе, своєю чергою, подякувала Порошенкові за увагу до пам'яті її чоловіка.

"Для мене символічно зараз отримати нагороду Героя України, присвоєну Георгієві посмертно ще 2005 року. Гія вартий цього звання. Він багато разів говорив мені і публічно, що готовий віддати життя за Україну. Я сказала президенту, що якби Гія був живим, він однозначно сьогодні був би на Східному фронті. Георгій від початку 90-х намагався донести до суспільства правду про гібридну війну Росії в Грузії, але тоді мало хто прислухався. Сьогодні, на жаль, майже щодня ми ховаємо українських героїв. Вічна їм пам'ять", - написала вона на своїй сторінці у Фейсбуці. Нагадаємо, в січні 2012 року Печерський райсуд Києва засудив колишнього генерала МВС Олексія Пукача до довічного ув'язнення за вбивство Георгія Гонгадзе у вересні 2000 року.

Адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко подала тоді апеляцію на вирок. "Скарга стосується тільки неповноти встановлення мотивів злочину", - уточнила адвокат. Також скаргу подав ще один потерпілий у справі - журналіст Олексій Подольський.

У лютому 2015 року Генпрокуратура відновила розслідування вбивства Гонгадзе.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram