ГоловнаСуспільствоЖиття

У Києві оголосили громадську кампанію за збереження комунального кінотеатру "Братислава" Пресс-релиз

Ініціатори закликають громадськість і активістів долучатися

Оголошено початок громадської кампанії за збереження київського комунального кінотеатру «Братислава»

Про це повідомила на своїй сторінці в мережі фейсбук депутат Київради, правозахисник Ганна Свириденко: «З огляду на ситуацію, що склалася, і прохання виборців, я, як депутат Київради, що представляє Оболонь, ГО «Правозахист Оболоні», і місцеві активісти починаємо громадську кампанію з порятунку комунального кінотеатру «Братислава», збереження його для киян і напрацювання дієвих пропозицій щодо його модернізації і реформування, які будуть максимально враховувати інтереси місцевої громади».

Причиною для цього стала підозріле раптове закриття закладу на ремонт, яке київська влада у відповіді на депутатські звернення Ганни Свириденко не змогла пояснити належним чином.

«Раптове закриття кінотеатру на ремонт пояснюється тим, що будівлю передано КП «Київкінофільм» у незадовільному стані. Якщо так, то чому це не було вказано у передавальному акті і чому після цього кінотеатр продовжував працювати майже 3 роки? Чи за ці роки його було умисно доведено до такого стану, що він не може виконувати свої функції? Тим більше, що гроші на ремонт відсутні, і, навряд чи знайдуться, як йдеться з тексту відповіді. Це дуже нагадує типову схему з передачі комунального майна у приватні руки близьких до влади бізнесменів: спочатку довести підприємство до банкрутства, а далі віддати наближеним ділкам за безцінь», - пише Ганна Свириденко.

Також занепокоєння Свириденко викликає той факт, що умовою початку ремонтних робіт у «Братиславі» називається затвердження Концепції розвитку кінотеатрів міста Києва, яка розроблена Департаментом культури, КП «Київкінофільм» та Київським інвестиційним агентством. Але цей документ не проходив публічного обговорення з місцевою громадою, бо ним передбачено будівництво багатоповерхівки на місці кінотеатру: «За моєю інформацією, ця концепція передбачає будівництво на місці «Братислави» хмарочоса заввишки до 26 поверхів. Тепер стає зрозумілим, чому ця Концепція така втаємничена, а з місцевою громадою наші можновладці навіть і не консультувались з цього приводу».

«Я звертаюся до усіх небайдужих до цієї проблеми, громадських активістів, експертів, урбаністів, патріотів Києва долучатися до нашої ініціативи.Давайте обмінюватися ідеями, проектами, обговорювати їх на відкритих громадських слуханнях та разом тиснути на владу аби вони були реалізовані. Адже «Братислава» може стати пілотним проектом з перетворення вузькопрофільних муніципальних кінотеатрів у сучасні мультифункціональні громадсько-культурні простори, центри суспільного життя та дозвілля для спальних мікрорайонів. Якщо влада не бажає сказати громаді, що вона хоче робити, то громада сама їй скаже, що влада має робити», - таким чином Ганна Свириденко окреслила стратегічні цілі цієї кампанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram