ГоловнаСуспільствоЖиття

У Криму російські силовики провели обшуки в українській "Просвіті"

У ФСБ стверджують, що вилучили понад 250 "екстремістських" матеріалів

У Криму російські силовики провели обшуки в українській "Просвіті"
Фото: times.kharkov.ua

Співробітники ФСБ Росії провели обшуки у всеукраїнському товаристві "Просвіта" імені Тараса Шевченка в окупованому Севастополі.

Про це повідомляє пропагандистський сайт LifeNews.

"Під час обшуків силовики вилучили понад 250 найменувань друкованої продукції. Література була виготовлена в друкарнях Канади, Франції, США та України", - йдеться в повідомленні.

У ФСБ РФ стверджують, що серед виявлених книг виявили "екстремістські матеріали", зокрема дев'ять книг у 18-ти примірниках.

"За даними ФСБ, вилучена література призначалася для поширення серед жителів РФ ідей українського націоналізму і сепаратизму ... Судячи з усього, одним із напрямів діяльності "Просвіти" була пропаганда національної переваги, героїзація УПА, ОУН та інших екстремістських організацій", - заявили в ФСБ.

Керівника "Просвіти" Володимира Проценка, 1954 року народження, в ФСБ назвали "одним з активних ідеологів українського сепаратизму".

Нагадаємо, 28 жовтня 2015 року в Бібліотеці української літератури в Москві відбулися обшуки, а потім її директора Наталію Шаріну затримали. Проти неї було порушено кримінальну справу за статтею 282 КК РФ (розпалювання національної ненависті та ворожнечі, а також приниження людської гідності).

Приводом для порушення справи, згідно з версією Слідкому РФ, стало "розповсюдження екстремістських матеріалів, заборонених до використання", - зокрема книги Дмитра Корчинського. Крім того, повідомляли про вилучення книг про Степана Бандеру і журналу "Барвінок", де знайшли червоно-чорний прапор. З бібліотеки було вилучено близько 200 книг і матеріалів. 30 жовтня Таганський суд Москви відправив Шаріну під домашній арешт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram