ГоловнаСуспільствоЖиття

У Білорусі обшукали квартиру активіста, який воює за Україну

Проти Лобова порушено кримінальну справу за участь у військових діях

У Білорусі обшукали квартиру активіста, який воює за Україну
Фото: charter97.org

У столиці Білорусі Мінську пройшов обшук у квартирі колишнього політв'язня, активіста Едуарда Лобова, який зараз воює на сході України, захищаючи її від російської агресії.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

За словами матері активіста Марини Лобової, ордер на обшук, який їй пред'явили, мотивовано тим, що проти Лобова порушено кримінальну справу за участь у військових діях в Україні.

Як повідомила мати активіста, під час обшуку було вилучено ноутбуки її та її чоловіка, а також системний блок стаціонарного комп'ютера, флеш-карти пам'яті і книгу про білоруський опозиційний рух "Молодий фронт", співголовою якого був Едуард Лобов, і правоохоронний центр "Весна" .

Вона додала, що з її кишені також силою забрали мобільний телефон, хоча ордер був тільки на обшук квартири, але не на особистий огляд. Цей факт вона збирається оскаржити.

Марина Лобова ще наприкінці 2015 року повідомляла, що правоохоронці цікавилися її сином.

Едуард Лобов улітку 2015 вирушив в Україну, де воював у складі тодішнього Добровольчого українського корпусу "Правий сектор" під Маріуполем. За повідомленнями, в лавах захисників України він перебуває і тепер.

У грудні 2010 року білоруські силовики затримали Лобова за день до президентських виборів разом з його колегою, головою "Молодого фронту" Дмитром Дашкевичем і звинуватили в побитті двох людей; Дашкевича засудили до двох років позбавлення волі (потім йому додали ще рік), а Лобова - до чотирьох за статтею "хуліганство". Він вийшов на волю в грудні 2014-го. Правозахисники назвали справу сфабрикованою, а засуджених за нею - політичними в'язнями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram