ГоловнаСуспільствоЖиття

У ВАСУ назвали безпідставною заяву Деканоїдзе про реванш міліції

Закритих судових засідань під час розгляду суперечок про скасування наказів про звільнення співробітників поліції не було

У ВАСУ назвали безпідставною заяву Деканоїдзе про реванш міліції
Фото: obozrevatel.com

У Вищому адміністративному суді України назвали безпідставною заяву керівника Національної поліції Хатії Деканоїдзе про зрив реформи правоохоронних органів через відновлення судами на роботі непереатестованих міліціонерів.

Про це йдеться в заяві ВАСУ, повідомляє УНІАН.

У документі згадується, що 7 квітня Деканоїдзе в інтерв'ю журналістам програми "Схеми" заявила, що реформу поліції можуть звести нанівець рішення судів про поновлення на роботі працівників МВС, які не пройшли переатестацію. Також вона звинуватила суди в проведенні закритих судових засідань.

У зв'язку з цим Вищий адміністративний суд України зазначає, що, відповідно до ст.8 Конституції України, в державі визнається і діє принцип верховенства права. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини та громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується. Згідно зі статтею 55 Конституції, права і свободи людини та громадянина захищаються судом. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

"Завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, їх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ", - сказано в заяві.

Таким чином, кожен громадянин України, в тому числі співробітник поліції, має право на звернення до суду для захисту своїх прав, свобод та інтересів, відзначили в ВАСУ.

Також Вищий адміністративний суд запевняє, що закритих судових засідань під час розгляду суперечок про скасування наказів про звільнення співробітників поліції не було.

Нагадаємо, поліція офіційно почала працювати з 7 листопада. Щоб служити в нових органах поліції, всі співробітники міліції повинні пройти переатестацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram