ГоловнаСуспільствоЖиття

В Одесі презентували проект швидкісного трамвая

Наскрізний маршрут дозволить перетнути місто за 40-50 хвилин.

В одеській мерії вчора, 20 квітня, головні транспортники міста Олександр Ілько і Дмитро Жеман презентували проект лінії швидкісного трамвая, яка буде використовувати наявну мережу трамвайних колій для створення осьового маршруту "Північ - Південь" від вулиці Паустовського до Люстдорфа, повідомляє видання "Южный курьер".

Фото: uc.od.ua

Як зазначають, запуск трамвая дасть можливість проїхати із селища Котовського або житлового масиву Таїрова до центру міста за 20-30 хвилин, а через усе місто - за 40-50 хвилин.

За даними видання, після запуску швидкісного маршруту, що може відбутися вже восени 2016 року, трамвай здатен стати лідером у сфері пасажирських перевезень в Одесі. Як зазначають, час поїздки з одного кінця Одеси в інший скоротиться вдвічі, а загальний пасажиропотік міського електротранспорту може збільшитися на третину - з 33 мільйонів осіб на рік до понад 43 мільйонів.

У матеріалі наголошено, що питання фінансування для створення лінії швидкісного трамвая може бути вирішене поетапно. У максимальному бюджетному варіанті місто витрачає до восьми мільйонів гривень тільки на розв'язку біля Пересипського моста і ремонт колій на Тираспольській площі, після чого наскрізний маршрут запускається на базі наявних колій і рухомого складу, а будь-який з варіантів із дорогою заміною колій на половині вулиці Преображенської і на лінії від Пересипського моста до селища Котовського місто самостійно "подужати" не зможе.

При цьому виходом із ситуації у виданні називають цільовий кредит Європейського банку реконструкції та розвитку. За даними в публікації, поворотною точкою в імовірності фінансування проекту стало підписання другого договору про кредит ЄБРР мером Одеси Геннадієм Трухановим, банкіром ЄБРР, керівником інфраструктурного сектору в Україні Марком Магалецьким і директором КП "Одесаміськелектротранс" Дмитром Жеманом.

Цей договір, який передбачає виділення Одесі кредиту на придбання 45 нових тролейбусів, зараз у процесі виконання і може стати початком кардинального оновлення міського електротранспорту - успіх "тролейбусного" кредиту спричинить виділення кредиту і на трамвай, йдеться в публікації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram