ГоловнаСуспільствоЖиття

Роботи на скандальному будівництві на Позняках зупинено, - Київрада

Столична влада обіцяє взяти ситуацію під контроль

Роботи на скандальному будівництві на Позняках зупинено, - Київрада
Фото: www.facebook.com/bulavskaja

Будівельні роботи зі зведення житлового будинку на вулиці Здолбунівській у Києві припинено, місцева влада має намір контролювати розвиток ситуації.

Про це повідомляє офіційний сайт Київради з посиланням на домовленості учасників конфлікту, досягнуті під час переговорів за участю секретаря Київради Володимира Прокопіва.

У переговорах також узяли участь представники КП "Житлоінвестбуд-УКБ" - забудовник цієї ділянки, місцеві жителі, які виступають проти будівництва, а також потерпілі в результаті афери "Еліта-Центр", для яких передбачали виділити квартири в новому будинку.

На думку столичної влади, головною причиною конфлікту навколо будівництва стало рішення забудовника засипати озеро Качине. Жителі району виступили проти таких дій і намагалися заблокувати завезення будівельної техніки на майданчик.

"Вони кажуть, що після заселення новобудови щільність населення збільшиться майже вдвічі, відповідно непомірно зросте навантаження на поліклініку і навчальні заклади, місць у яких і зараз не вистачає. Крім того, на думку противників забудови, знищення озера завдасть незворотної шкоди екології мікрорайону", - пояснили в Київраді.

При цьому забудовник зі свого боку стверджує, що буде розвивати місцеву інфраструктуру, чесно виграв офіційний конкурс на зведення житлового будинку на цій території і має всі необхідні дозвільні документи для будівництва. Постраждалі від "Еліта-Центру" підтримують позицію забудовника і виступають за продовження будівельних робіт.

"Після емоційного обговорення учасники переговорів зійшлися на тому, що міська влада візьме ситуацію під особистий контроль. Поки що будь-які будівельні роботи зупинено", - наголосив Прокопів.

Нагадаємо, на розі вулиць Тепловозної та Здолбунівської компанія "Житлоінвестбуд-УКБ" планує звести багатоповерхівку. Ділянку Київрада передала 26 грудня 2014 року. Забудовник почав засипати піском водойму. За словами захисників ділянки, водойма - це озеро, а влада Києва і забудовник стверджують із посиланням на Інститут генплану Києва, що водойми на цій ділянці немає.

19 квітня вранці на Здолбунівській невідомі в масках напали на активістів, які протестують проти забудови Качиного озера, і розгромили їхні намети. 20 квітня конфлікт спалахнув з новою силою, під час протистояння з "тітушками" постраждали дві жінки.

За словами очевидців, поліцейські не реагували на бійки, а також допомагали "тітушкам" установлювати зруйнований пікетниками будівельний паркан. Представникам забудовника вдалося завезти будівельний кран на місце забудови.

Мер Києва Віталій Кличко раніше заявив, що побачив у протистоянні на Качиному озері конфлікт двох груп киян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram