ГоловнаСуспільствоЖиття

Власники МАФів перекрили Хрещатик і штурмували мерію (оновлено, фото додаються)

Затримано більш ніж 50 осіб, п'ятеро постраждали.

У центрі Києва мітингувальники проти знесення незаконних МАФів улаштували акцію протесту біля будівлі Київської міської ради, вимагаючи зустрічі з владою.

Мітингувальники перекрили рух транспорту центральною вулицею Хрещатик.

За словами учасників акції, вони виступають проти знесення кіосків і вимагають виробити єдині правила для їхнього встановлення. За їхніми словами, вони мали дозвіл на торгівлю, "але все одно їхній бізнес знищують".

Радник мера Києва з питань благоустрою депутат Дмитро Білоцерківець повідомив, що учасники мітингу намагалися прорватися в будівлю Київради, але їх звідти "відтіснили".

Фото: facebook.com/dbelotserkovets

"Мафовики "алкогольні" пішли на штурм адміністрації, дійшли до третього поверху, там їх відтіснили. Тепер вони перекрили рух на Хрещатику. У народі їм уже дали прізвисько Алкомайдан", - написав Білоцерківець на своїй сторінці у Фейсбуці.

Фото: facebook.com/dbelotserkovets

Депутат Київради від "Самопомочі" Вадим Васильчук опублікував у Фейсбуці фото, на якому видно, як бійці Нацгвардії охороняють мерію, щоб не допустити всередину мітингувальників.

Фото: Вадим Васильчук / Facebook

Оновлено 15:34: За словами кореспондента LB.ua, в Київраді відбулася бійка між невідомими людьми в камуфляжній формі, які перебувають усередині Київради біля виходу, і депутатами фракції "Свобода". Зокрема, травму голови отримав депутат Олег Гелевей, легкі травми отримали Володимир Назаренко і Михайло Буділов.

Голова фракції "Свобода" в Київраді Юрій Сиротюк уточнив, що конфлікт виник, коли депутати-"свободівці" намагалися дізнатися, яку організацію представляють невідомі особи в зеленій формі без розпізнавальних знаків, які перебувають на першому поверсі Київради.

"Зазначені особи в повному обмундируванні, зі спецзасобами, але без розпізнавальних знаків прибули в автобусах "Київпастрансу". На вимогу назватися відмовилися, зате жорстоко побили наших депутатів. Ми викликали слідчо-оперативну групу, але поліція і Нацгвардія просто не діють. За деякими даними, ці "тітушки у формі" - працівники охоронної фірми "Лівий берег", - повідомив Сиротюк.

Будівлю Київради також оточили представники поліції і Нацгвардії, повідомляє кореспондент LB.ua.

Оновлено 16:01. Невідомі особи в зеленій формі почали підходити до автобусів і маршруток, які стояли у внутрішньому дворі Київради. Мітингувальники і депутати від "Свободи" заблокували їм виїзд, почали кидати камінням в автобуси і розбили кілька вікон. Згодом вони викликали поліцію і погодилися розблокувати автобуси, якщо правоохоронці заберуть невідомих в автозаки.

За словами кореспондента LB.ua, мітингувальники зробили коридор для проходу невідомих осіб у зеленій формі, які почали проходити до трьох міліцейських автобусів.

Оновлено 18:24. Як повідомляють депутати Київради, наступне засідання відбудеться в середу, 27 квітня.

Оновлено 18:55. Прес-служба поліції Києва повідомляє, що отримала повідомлення від медиків про п'ять постраждалих. Серед них є депутати міськради і працівник поліції охорони.

Затримані і доставлені в Шевченківське управління поліції понад 50 осіб. Правоохоронці встановлюють їхні анкетні дані і відбирають пояснення.

За фактом сутичок почато кримінальне провадження за попередньою правовою кваліфікацією ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

Секретар Київради Володимир Прокопів сказав LB.ua, що в будівлю Київради протестувальники потрапили, скориставшись тим, що на першому поверсі функціонує громадська приймальня.

Нагадаємо, 17 березня Київська міськрада заборонила продаж алкоголю у МАФах. Також столичні депутати ухвалили низку правил для ведення підприємницької діяльності в МАФах і описали процедуру сплати пайової участі. Усі незаконні МАФи доручено демонтувати до 1 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram