ГоловнаСуспільствоЖиття

У Шевченківському суді Києва відбулося друге засідання у справі про розгін Майдану у ніч на 30 листопада

Суд заслуховував потерпілих

Сьогодні в Шевченківському районному суді Києва відбулося друге слухання у справі про розгін Майдану у ніч на 30 листопада 2013 року. У залі суду заслуховувалися свідчення потерпілих.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, кілька екс-співробітників "Беркута" - Андрій Дідюк, Микола Тягнирядно, Євген Антонов і Юрій Шевченко, які підозрюються у злочині, скоєному за змовою з групою осіб, перешкоджанні мирним зібранням громадян, виконанні злочинного наказу, що спричинило тяжкі наслідки, були присутні в залі суду.

Екс-беркутівці (знято зі спини). Антонов - другий ліворуч
Фото: Марія Лебедєва
Екс-беркутівці (знято зі спини). Антонов - другий ліворуч

Першим виступив потерпілий Сергій Пітік, батько двох доньок, у минулому військовий. Зокрема, він розповів подробиці тієї ночі.

Сергій Пітік
Фото: Мария Лебедєва
Сергій Пітік

"Мені легко відновити хронологію до хвилини тому, що я користувався gps-trakker (додаток на мобільні пристрої, що дозволяє визначити пересування - ред.). Пам'ятаю, хотів щось опублікувати, і раптом у всіх зник мобільний Інтернет. А о 4:09 почали спускатися люди в чорних шоломах, їх було дуже багато. Спочатку вони просто відтісняли нас руками, показували, щоб ми відходили. Але міліція взяла нас в оточення, наспів "Беркут", в тому числі і зі щитами. Серед них виділялися двоє в цивільному, з мегафонами. Вони дуже агресивно вимагали покинути територію Майдану, оскільки там збираються щось встановлювати. Частина людей хотіла піти, але було вже нікуди. Люди шукали, куди бігти, але не могли вибратися з лав міліції і "Беркута", а під стелою їх з особливою жорстокістю почали бити, і натовп просто сипався на скло під стелою від ударів", - розповів постраждалий. Також він розповів про кілька світлошумових гранат, які полетіли у протестувальників з боку "Беркута" о 4:15 - 4:17 ранку.

При цьому він зазначив особливу жорстокість, яку виявляли співробітники "Беркута" зі щитами. Вони, за його словами, діяли озлоблено, завдавали удари по всьому тілу. А вимоги силовиків залишити площу були нездійсненними, оскільки людей заблокувала міліція. А попереджень про плани встановлювати ялинку не було ні вдень, ні ввечері. Машина з обладнанням з'явилася слідом за "Беркутом".

У цій справі проходять кілька десятків потерпілих, однак частина з них загинули під час наступних розгонів протестувальників і військових дій на Донбасі.

Нагадаємо, одного з екс-беркутівців Євгена Антонова досі не звільнили з правоохоронних органів. Адвокат Сергія Пітіка, Артем Ясенівський підтвердив, що протягом 5 місяців Антонову вибирали запобіжний захід, і суддя, Мелешак О. В., ухвалила рішення, за яким Антонову лише заборонили спілкуватися з підлеглими, а повноваження його припинили, але з органів його не звільнили. На сьогодні він є командиром роти №3 полку міліції громадської безпеки спеціального призначення ГУМВС.

Євген Антонов на Майдані
Фото: www.facebook.com/igor.lutsenko
Євген Антонов на Майдані

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram