ГоловнаСуспільствоЖиття

Порошенко привітав Патріарха Філарета з 50-річчям служіння на Київській кафедрі

Все більше православних громадян України хочуть мати Єдину Помісну Автокефальну Церкву

Порошенко привітав Патріарха Філарета з 50-річчям служіння на Київській кафедрі
Фото: Пресс-служба Президента Порошенко

Президент Петро Порошенко привітав Патріарха Української Православної Церкви Київського патріархату Філарета (світське ім'я - Михайло Антонович Денисенко) з 50-річчям служіння на Київській кафедрі і побажав швидкої реалізації головної справи життя Патріарха - утворення Української Єдиної Помісної Незалежної Православної Церкви.

Про це повідомляє прес-служба голови держави.

"А головне - щоб Ви і весь український народ якомога швидше побачили реалізацію головної справи у Вашому житті - Української Єдиної Помісної Незалежної Православної Церкви, визнаної Вселенським Православ'ям", - сказав Петро Порошенко.

Голова держави назвав глибоко символічним той факт, що Патріарх Філарет - "син Донецького краю, народжений в окупованому зараз російськими терористами селищі Благодатне Амвросіївського району, підняв прапор українства і несе його вже стільки років".

Президент підкреслив, що цілих півстоліття на київській православній кафедрі - ювілей унікальний не тільки для України, Вселенського Православ'я, а можливо, навіть для всього християнського світу.

За словами Президента, Патріарх Філарет став першим українцем, який посів древній київський престол за майже 150 років, оскільки раніше Петербург і Москва надсилали служити в Київ кого завгодно, але не українців, з метою русифікувати і духовно підпорядкувати своїй владі український народ.

Петро Порошенко зазначив, що всі соціологічні опитування показують, що все більше і більше православних громадян України хочуть мати Єдину Помісну Автокефальну Церкву, євхаристично і молитовно об'єднану, і при цьому - адміністративно незалежну від інших церковних юрисдикцій. Голова держави висловив упевненість, що завдяки наполегливій роботі Патріарха українське православ'я отримає визнану іншими Церквами автокефалію.

Нагадаємо, напередодні Великодня Президент Петро Порошенко закликав українські православні церкви об'єднатися.

Після смерті митрополита Володимира в 2014 році зайшов у глухий кут процес зближення УПЦ КП і УПЦ МП. У 2015 році була зроблена спроба об'єднання УПЦ КП і УАПЦ, але й вона завершилася нічим.

Як повідомлялося раніше, питання визнання Київського патріархату канонічною церквою не розглядатиметься на Всеправославному Соборі (16 червня в Криті), як передбачалося раніше, через ультиматум патріарха Кирила.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram