ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні стартувала кампанія проти ламп, що містять ртуть

Один грам ртуті може забруднити 200 тисяч кубометрів води і 3 млн кубометрів повітря.

В Україні стартувала кампанія проти ламп, що містять ртуть
Фото: artlife.rv.ua

Благодійний фонд MAXUS і Проект Програми розвитку ООН і Глобального екологічного фонду "Трансформація ринку в напрямку енергоефективного освітлення" оголосили про початок кампанії привернення уваги населення і української влади до проблеми правильного збору й утилізації відпрацьованих ламп, що містять ртуть.

Про це повідомляє УНІАН.

У рамках кампанії організатори планують поширити інформацію про шкоду для екології та здоров'я людини тієї ртуті, що її містять люмінесцентні лампи, і важливість правильного збору та утилізації таких ламп. Також із 27 по 29 травня в торгових точках однієї з українських мереж гіпермаркетів будуть організовані тимчасові пункти збору джерел світла, що містять ртуть.

Всесвітня організація охорони здоров'я зараховує ртуть до токсинів, які найбільш небезпечні для навколишнього середовища і здоров'я людини.

Отруєння ртуттю може відбутися не тільки в разі прямого контакту з її випарами, а й при вживанні в їжу молока і м'яса корів, випас яких проводився поблизу полігонів і звалищ, куди хаотично скидаються ці лампи, а також у багатьох інших випадках, наприклад, через ґрунт, воду і т.д.

Лише 1 (один) грам ртуті, який потрапив у навколишнє середовище, забруднює 200 тис. кубічних метрів води і 3 млн кубічні метрів повітря. До того ж ртуть накопичується в корінні рослин і дерев, грибах, водоростях і рибі.

Тому відпрацьовані лампи, що мстять ртуть, підлягають спеціальній утилізації - їх не можна викидати в контейнери для сміття.

Однак навіть усвідомлюючи важливість правильної утилізації люмінесцентних ламп, жителі України нерідко зазнають труднощів, оскільки в державі фактично немає системи пунктів збору таких ламп від населення.

Як альтернативу лампам розжарювання, котрі сприяють глобальному потеплінню, і люмінесцентним лампам, які містять ртуть, екологи і фахівці сектору світлотехніки пропонують переходити на світлодіодні (LED) лампи та світильники, які не лише мають високу енергоефективність, а й є екологічно чистими джерелами світла.

Для підвищення рівня знання про LED-лампи Фонд MAXUS, ПРООН і ГЕФ пропонують усім охочим не тільки здати на утилізацію лампи, що містять ртуть, а й отримати розроблену експертами Проекту "Азбуку лампи", а також професійну консультацію для вибору світлодіодних ламп з урахуванням індивідуальних потреб для того чи іншого виду приміщення.

Докладна інформація про адреси тимчасових пунктів збору ламп, що містять ртуть, доступна на інтернет-сторінках Програми UNDP і Фонду MAXUS.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram