ГоловнаСуспільствоЖиття

У Луганській області почали будувати "Стіну", - Тука

Якщо буде фінансування, всі заплановані об'єкти побудують до 2018 року

У Луганській області почали будувати "Стіну", - Тука
Фото: dyvys.in

У Луганській області розпочато роботи з інженерно-технічного облаштування українсько-російського держкордону (проект "Стіна").

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" повідомив колишній губернатор Луганської області Георгій Тука, який обійняв посаду заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб. "Приблизно 30 хвилин тому я мав розмову з прикордонниками, і хочу сказати, що роботи вже почалися. Уже прибули бригади геологів, геодезистів, зараз йдуть роботи з дослідження ґрунту, підготовчі роботи до технічних завдань. Працюють дві потужні групи, які рухаються вздовж кордону одна назустріч іншій. На жаль, як мені стало відомо, вже виявлено дві ділянки, які місцеві фермери, незважаючи на всі попередження, засіяли житом", - сказав він.

За словами Туки, "якщо буде нормальна процедура фінансування, то абсолютно реально побудувати всі заплановані об'єкти" до 2018 року.

Нагадаємо, про початок реалізації масштабного проекту "Стіна", який передбачає інженерне облаштування понад 3 тисяч кілометрів українсько-російського кордону, Арсеній Яценюк ще як прем'єр-міністр оголосив 2014 року. Серед завдань проекту - зупинити нелегальну міграцію, контрабанду, проникнення диверсійних груп і переміщення зброї та радіоактивних матеріалів.

Реалізація проекту мала зайняти 4 роки (2015-2018). У її рамках передбачено риття протитанкових ровів 4 х 2 метри; облаштування невибухових інженерних загороджень; фортифікаційне обладнання опорних пунктів і позицій (на 250, 120, 60 і 10 осіб); обладнання контрольно-слідових смуг завширшки 5 метрів, які будуть дискувати двічі на місяць; прокладення рокадної дороги; закупівля й установлення металевих спостережних веж заввишки 17 метрів; встановлення систем відеоспостереження, веж спостереження і зв'язку (40 метрів), бойових дистанційних модулів, обладнання центрів спостереження і бойового ураження.

Однак як з'ясувалося згодом, далі гучних заяв справа не рушила.Напередодні Георгій Тука в інтерв'ю програмі "Лівий берег з Сонею Кошкіною" розповів, що будівництво "стіни" в Луганській області досі не розпочато.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram