ГоловнаСуспільствоЖиття

У чеченському суді Карпюк і Клих виступили з останнім словом

Обидва підсудних нагадали про застосування до них тортур

У чеченському суді Карпюк і Клих виступили з останнім словом
Николай Капрпюк и Станислав Клых
Фото: fakty.ua

У Верховному суді російської Чечні громадяни України Миколай Карпюк і Станіслав Клих виступили з останнім словом, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Під час засідання Клих сказав, що ніколи до цього процесу не був у Чечні і ні в яких боях участі не брав.

Своєю чергою, Карпюк сказав, що його судять "не за події 20-річної давнини, а тому що він українець і через те, що Росія зробила його батьківщині зараз".

Обидва підсудних у суді нагадали про застосування до них тортур.

Перед цим адвокат Карпюка Ілля Новіков звернувся до присяжних і закликав їх пам'ятати, що "все обвинувачення будується на свідченнях однієї людини: Малофєєва".

"Вам потрібно вирішити в результаті - вірити йому чи ні... Ідея звинуватити Карпюка і Клиха в загибелі російських військових з'явилася не тут, не в Чечні. Це придумали сторонні люди, які в 2014 році вважали за необхідне, спираючись тільки на покази Малофєєва, засудити українців за те, чого вони не робили. Вашими руками ці люди хочуть довести це до кінця", - сказав адвокат.

У вівторок у справі Карпюка та Клиха почалися дебати сторін. Сторона звинувачення попросила присяжних прийняти "обвинувальний рішення". Один із прокурорів заявив, що вважає провину підсудних доведеною, і просив "прийняти правильне рішення".

Нагадаємо, Миколу Карпюка та Станіслава Клиха в Росії судять у Верховному суді Чечні нібито за участь у боях проти російських військовослужбовців у лавах УНА-УНСО в середині 1990-х років.

Карпюка заарештували в березні 2014 року, Клиха - в серпні 2014-го. Слідком РФ стверджує, що Карпюк разом із нині покійним Олександром Музичком керував "бандою" Вікінг", нібито здійснювала злочини в Чечні в 1990-х роках. У СК Росії кажуть, що членами "Вікінга" також були нинішній лідер "Правого сектора" Дмитро Ярош, Юрій Долженко, Клих і інші українці.

На Карпюка і Клиха дав свідчення українець Олександр Малофєєв. Він також заявив, що в Чечні воював колишній український прем'єр Арсеній Яценюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram