ГоловнаСуспільствоЖиття

В окупованому Бахчисараї вшанували пам'ять жертв депортації кримських татар

"Народ у Криму масово проігнорував російські жалобні заходи, але також масово зібрався на молебні"

В окупованому Бахчисараї вшанували пам'ять жертв депортації кримських татар
Фото: Скриншот видео

В окупованому Бахчисараї, незважаючи на заборону на проведення траурних заходів, кримські татари зібралися вшанувати пам'ять жертв депортації.

Про це повідомила в Фейсбуці Айше Умерова - дочка заступника голови Меджлісу, колишнього голови Бахчисарайського району Криму Ільмі Умерова.

"Незважаючи на всі заборони і залякування з боку "влади", народ зібрався на залізничному вокзалі біля меморіальної дошки, щоб прочитати молитву на згадку жертв тих страшних подій 72-річної давності ... Потім хвилина мовчання, потім тривалі сигнали автомобілів, потім намаз у Буюк Хан джамі в Ханському палаці. Безстрашні, сміливі люди, які пережили багато! Такий народ нікому не перемогти!", - написала Умерова.

За її словами, на заході було багато силовиків і людей, які фіксували те, що відбувається, на відеокамери.

"Звичайно, була величезна кількість співробітників ФСБ у цивільному і з камерами. Фіксували все і всіх, і цілий автобус МВСників ... А ще пісня Джамали "тисячі дев'ятсот сорок чотири" на повну гучність ... Наш прапор знову піднявся по всьому Криму!", - додала вона.

Журналіст Осман Пашаєв повідомив, що кримськотатарські активісти також влаштували автопробіг у пам'ять жертв депортації. Після молитви учасники акції колоною з 20 автомобілів вирушили зі Сімферополя до Бахчисарая. У Бахчисараї колону зупинили співробітники поліції і затримали декількох осіб.

"Народ у Криму масово проігнорував російські жалобні заходи на 18 травня, але також масово зібрався на молебні, де були присутні місцеві Меджлісу. До голови судацького Меджлісу вже приходили з ФСБ з питанням "чому?"", - написав Пашаєв у Фейсбуці.

Також опублікував фотографію "пам'ятника-подарунка" від окупаційної влади кримськотатарському народу у вигляді залізничного товарного вагона.

"Пам'ятник-подарунок від російської влади кримським татарам до дня депортації. Станція Сюрень. Сьогодні", - підписав фотографію журналіст.

Фото: facebook.com/osman.pashayev

Нагадаємо, "влада" анексованого Криму заборонила жалобні заходи в пам'ять жертв геноциду кримських татар, заплановані на 18 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram