ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні залишилося перейменувати Кіровоград та ще 10 населених пунктів

Процес декомунізації добігає кінця

В Україні залишилося перейменувати Кіровоград та ще 10 населених пунктів
Фото: thekievtimes.ua

У рамках декомунізації в Україні залишилося перейменувати близько 10 населених пунктів і один обласний центр - Кіровоград.

Про це повідомив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, повідомляє  "Радіо Свобода".

Він нагадав, що сьогодні, крім Дніпропетровська і Дніпродзержинська перейменовано понад 300 населених пунктів, і таким чином, за його словами, процес декомунізації добігає кінця.

В'ятрович також наголосив, що вважає неприпустимим збереження радянських назв населених пунктів зі зміною семантики, як це пропонували в Дніпропетровську і Комсомольську Полтавської області.

"Ми виходили з двох критеріїв - пропозиції громадськості і можливості повернення історичних назв. Якщо не було пропозицій від громадськості або були пропозиції такі, як в Комсомольську, де заявляли - давайте витлумачимо назву інакше і будемо називатися на честь НЕ комсомольців, а в честь "молодих, енергійних людей" і т. ін., то в таких випадках вступали в дію наші пропозиції, які базувалися на історії та історичній топоніміці", - сказав він.

Нагадаємо, відповідно до закону про декомунізацію, населені пункти, названі на честь радянських діячів, підлягають перейменуванню. Назви областей можна змінити, лише внісши зміни до Конституції.

Кіровоград має бути перейменовано, оскільки названий на честь комуністичного діяча Сергія Кірова. Раніше обговорювалися два варіанти нової назви - Єлисаветград (так місто називалося до 1924 року, назва - на честь Святої Єлизавети) й Інгульськ (в честь річки в місті). Обидва варіанти викликали в Кіровограді серйозне протистояння, і в підсумку мер міста Андрій Райкович заявив, що потрібно якусь третю назву.

У лютому перейменовано міста Артемівськ, Дзержинськ, Червоний Лиман та Іллічівськ. 17 березня - місто Орджонікідзе. 12 травня - населені пункти на окупованих територіях, в тому числі Торез, Красний Луч, Краснодон, Свердловськ та Стаханов, а також Димитров, Красноармійськ, Котовськ і Щорс на підконтрольній території.

У травні Рада перейменувала 70 населених пунктів у Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram