ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд дозволив ліквідувати Качине озеро в Києві

Активісти зареєстрували безстрокову мирну акцію біля озера

Суд дозволив ліквідувати Качине озеро в Києві
Фото: www.facebook.com/Serge.Wind.Kyiv

Дарницький районний суд Києва в понеділок відхилив клопотання Київської місцевої прокуратури №2 про арешт земельної ділянки на Позняках, де розташоване Качине озеро.

Про це інформує Громадське радіо.

На думку прокурора, документи були отримані забудовником КП "Житлоінвестбуд-УКБ" і правокористувачем КП "Київське інвестиційне агентство" з порушеннями. Тому потрібно провести додаткові екологічні експертизи для того, щоб усунути розбіжності в поглядах на цю справу і запобігти громадянському конфлікту, який уже почав розгортатися навколо озера.

Суддя розглянула клопотання прокуратури, а також заперечення на нього представників забудовника і відмовила в ньому. Своє рішення вона аргументувала тим, що прокуратура не надала належних обґрунтувань на користь незаконного шляху отримання цієї земельної ділянки.

З огляду на рішення суду підготовчі роботи на ділянці буде продовжено, озеро засиплють землею і побудують там житлові будинки з підземним паркінгом із виділенням частки квартир для постраждалих від діяльності ГИСК "Еліта-Центр".

Проти цього заперечують громадські та екологічні активісти. Вони стверджують, що ліквідація озера порушить екологічний баланс району Києва і призведе до незворотних наслідків.

"Наші подальші дії - допомагати прокурору зібрати весь обсяг інформації для того, щоб наступного разу, коли він буде клопотати, вже було усунуто ті недоліки, які були в мотивувальній частині рішення", - сказала незалежний правозахисник Тамара Харчілава.

За її словами, паралельно зареєстровано безстрокову мирну акцію біля озера.

Рішення суду поки не набуло чинності і може бути оскаржене в апеляційній інстанції.

Нагадаємо, конфлікт навколо забудови ділянки на перетині вулиці Здолбунівського триває вже більше року. У 2015-му засипати озеро не дали активісти і журналісти - в воді гніздилися качки, чайки і водні куріпки, що призвело б до їх неминучої загибелі. Тоді ж забудовник пообіцяв зупинити роботи до закінчення гніздування, а також до тих пір поки не буде досягнуто згоди з місцевими жителі і надані всі дозвільні документи.

Читайте: Поразка мера на Качиному озері. Текст Лесі Падалки У березні цього року озеро почали активно засипати сміттям і готувати майданчик під будівництво, територію обгородили високим парканом. почалися активні протистояння місцевих жителів і "тітушок" із застосуванням сльозогінного газу, декілька людей отримали травми. У підсумку представники забудовника знесли наметове містечко активістів, а ті - будівельний паркан. У ситуацію втрутилася Київрада, пообіцявши взяти її під особистий контроль.

Разом із тим, мер Києва Віталій Кличко, до якого щоразу апелюють кияни, назвав ці події конфліктом двох груп киян, а землю під будівництво, за його словами, виділено законно - під час проведення конкурсу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram