ГоловнаСуспільствоЖиття

Київський авіаремонтний завод випустив перший в Україні реанімаційний літак Ан-26

Літак здатний транспортувати на відстань до 2000 км двох тяжкохворих і поранених, шістьох лежачих і чотирнадцятьох сидячих пацієнтів

Київський авіаремонтний завод випустив перший в Україні реанімаційний літак Ан-26
Ан-26
Фото: arp410.com.ua

Київський авіаремонтний «Завод 410 ГА» випустив перший вітчизняний реанімаційний літак Ан-26, модернізований за стандартами НАТО. Оновлену машину передали Державній службі надзвичайних ситуацій.

Як передають «Факты и комментарии», це унікальний для України літак, здатний транспортувати на відстань до 2000 км двох тяжкохворих і поранених, шістьох лежачих і чотирнадцятьох сидячих пацієнтів.

Літак обладнано рухомими модулями інтенсивної терапії і реанімації австрійського виробництва. До складу кожного такого модуля входять портативний кардіо-дефібрилятор, монітор і електро-кардіограф, хірургічний аспіратор, пристрій для інфузії і перфузії крові, інші пристосування. Це обладнання забезпечує підтримку життєдіяльності пацієнта до його транспортування у стаціонарну медустанову.

Крім того, на заводі літак оснастили новітнім аеронавігаційним обладнанням, новими системами і агрегатами відповідно до міжнародних вимог авіаційної безпеки та стандартів НАТО. Це дозволить літаку здійснювати польоти по міжнародних повітряних лініях без обмежень і доправляти поранених не тільки в українські, а й у європейські шпиталі.

У листопаді минулого року «Завод 410 ЦА» отримав сертифікат НАТО на модернізацію літаків Ан-26 під вимоги Північноатлантичного альянсу.

Також на підприємстві збирають спеціалізовані санітарні вертольоти на базі модернізованого Мі-8МСБ.

Нагадаємо, згідно з указом президента №744/2014 від 24.09.2014 та Рішенням Ради національної безпеки і оборони №7982/С від 26.03.2015, в Україні створюється зведений авіаційний підрозділ для надання екстреної кваліфікованої медичної допомоги.

Експерти підрахували, що потреба України становить до 20 спеціалізованих літальних апаратів різних типів, з урахуванням планів щодо участі нашої країни в міжнародних гуманітарних місіях.

На думку директора Інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергія Згурця, досвід бойових дій на сході країни показав, що в екстремальних ситуаціях наявність спеціальних медичних літаків і вертольотів дуже важлива для швидкої евакуації поранених і надання їм невідкладної допомоги.

«Тому увага з боку держави до санітарної авіації значно посилилася. Причому дуже важливо, що виробничий потенціал для виконання такого завдання у нас є. У першу чергу це київський «Завод 410», - підкреслив Згурець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram