ГоловнаСуспільствоЖиття

Прокуратура представила докази причетності екс-беркутівців до розстрілів на Майдані

До справи долучили висновок експерта про те, що Зінченко шульга

Прокуратура представила докази причетності екс-беркутівців до розстрілів на Майдані
Фото: Сергей Нужненко

Святошинський районний суд Києва у справі розстрілів екс-беркутівцями протестувальників на Майдані розглянув докази прокуратури про присутність і локацію спецроти на Майдані 20 лютого 2014 року.

Про це інформує Громадське.TV.

Зокрема, розглядалися фото- і відеодокази причетності обвинувачених екс-беркутівців Сергія Зінченка і Павла Аброськіна до розстрілів протестувальників.

Перед демонстрацією доказів суд, незважаючи на протест захисту, задовольнив клопотання прокурорів про приєднання до справи висновку експерта про те, що Зінченко є шульгою.

На продемонстрованому в суді відео від 20 лютого 2014 року є чоловік у чорній формі, який стоїть біля Жовтневого палацу поблизу площі Незалежності, і ця людина - шульга.

Захист Зінченка, своєю чергою, стверджує, що він тільки пише лівою рукою.

Також прокурор надав висновок експерта з фізіогноміки, в якому не виключають, що Зінченка й іншого підозрюваного - Павла Аброськіна - можна ідентифікувати за характерними рисами обличчя. При цьому прокурор сказав, що такі висновки не є категоричними.

Адвокати повідомили, що нададуть свою експертизу і письмове заперечення на експертизу прокуратури на наступному засіданні, яке заплановане на 31 травня.

Раніше суд відмовив у задоволенні клопотання про самовідвід усіх п'яти присяжних.

Нагадаємо, в лютому і липні 2015 року правоохоронці затримали колишніх бійців спецроти "Беркута" Тамтуру, Маринченка та Янишевського. У березні-квітні 2014 року були заарештовані екс-співробітники цієї спецроти Зінченко і Аброськін і їхній командир Дмитро Садовник, який утік з-під домашнього арешту.

10 лютого 2016 року справи було передано до суду, а 16 лютого їх об'єднали в одне провадження. Однак після цього засідання кілька разів переносили через те, що обвинувачені не встигали ознайомитися з матеріалами справи.

Екс-беркутівців підозрюють у вбивстві 48 євромайданівців на Інститутській вулиці в Києві, а також у 80 вогнепальних пораненнях активістів. Їм також інкримінують вчинення терористичного акту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram