ГоловнаСуспільствоЖиття

Болгарська церква оголосила бойкот Всеправославному Собору

Собор не скликався понад тисячу років і готується понад півстоліття.

Болгарська церква оголосила бойкот Всеправославному Собору
Фото: newsland.ru

Болгарська православна церква прийняла рішення відмовитися від участі у Всеправославному Соборі, який відбудеться на острові Крит 16-26 червня.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як наголошується в заяві Синоду Болгарської церкви, яку опубліковано в п'ятницю, таке рішення прийнято з огляду на "серйозні причини". Скасовано рейс урядового літака, який повинен був доставити на Крит болгарську делегацію.

Днями Болгарська церква закликала відкласти проведення Собору, вказавши на відсутність в порядку його дня "особливо важливих для святого православ'я тем, які мають актуальне значення і вимагають своєчасного всеправославного соборного рішення", а також на незгоду, що виникла в середовищі Православних церков через деякі вже схвалені проекти документів собору, неможливість за тим ухваленим регламентом цього заходу редагувати тексти під час його роботи.

Раніше окремі групи в деяких помісних Православних церквах виступили з критикою проекту документа Собору, який регламентує відносини Православної церкви з іншими християнськими конфесіями. Ці групи вбачають в цьому документі "екуменізм" і наполягають на тому, щоб в ньому католиків і протестантів називали не "Церквами", а єретиками, які відкололися від Православної церкви як єдиної і справжньої.

Всеправославний Собор відбудеться на Криті 16-26 червня. Він не скликався понад тисячу років і готується понад півстоліття. Всі рішення на ньому будуть прийматися консенсусом. У кожної помісної Церкви буде делегація з 24 архієреїв, але голос у кожної Церкви буде один. До порядку денного не вноситимуться неузгоджені питання, а всі проекти документів, які передбачається прийняти на цьому форумі, опубліковано для ознайомлення з ініціативи Російської православної церкви.

Учасники Собору ухвалять документи з питань відносин Православної церкви з іншим християнським світом, посту, шлюбу, церковної місії в сучасному світі, опіки православних у діаспорі.

Нагадаємо, питання визнання Київського патріархату канонічною церквою не розглядатиметься на Всеправославному Соборі, як передбачалося раніше, через ультиматум патріарха Кирила.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram