ГоловнаСуспільствоЖиття

Засуджений у РФ українець Литвинов зажадав вибачень за завдані збитки

Через декілька днів буде подано позов до телеканалу "Росія" і Дмитра Кисельова за наклеп.

Засуджений у РФ українець Литвинов зажадав вибачень за завдані збитки
Фото: facebook.com / Виктор Паршуткин

Українець Сергій Литвинов, засуджений у Росії до 8 років і 6 місяців позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму, зажадав від Російської Федерації офіційних вибачень за незаконне кримінальне переслідування. Відповідну заяву він передав через свого адвоката Віктора Паршуткіна в Генеральну прокуратуру РФ, повідомляє Радіо Свобода.

"Мене незаконно утримували під вартою з 20 серпня 2014 року по 8 липня 2015 року ... Комплексна психолого-психофізіологічна судова експертиза від 3 серпня 2015 року встановила, що мене катували з тим, щоб змусити підписати складені слідчими протоколи допитів із "зізнанням" у вбивстві не менш ніж 39 осіб. Експертиза також встановила, що ці "зізнання" були записані не з моїх слів, тобто слідчі фальсифікували матеріали справи. У зв'язку з цим вимагаю від імені Російської Федерації офіційного вибачення за заподіяну шкоду внаслідок кримінального переслідування", - написав Литвинов у своєму зверненні.

За словами адвоката Віктора Паршуткіна, в разі ігнорування заяви його підзахисного бездіяльність прокуратури буде оскаржено в суді.

"Литвинова утримують у Новочеркаську в одиночній камері. Ті гроші, які йому переказують українські консули, за допомогою співробітників СІЗО відбирають у нього місцеві авторитети. Або вони їх ділять між собою. Зараз Литвинову передали телевізор. Тож про звільнення Савченко він дізнався з теленовин", - розповів адвокат.

У разі ігнорування або відмови бездіяльність прокуратури буде оскаржено в суді, додав адвокат. Через декілька днів до суду в порядку цивільного провадження буде подано позов про відшкодування моральної шкоди та позов до телеканалу "Росія" і Дмитра Кисельова за наклеп.

Нагадаємо, Литвинова затримали на початку жовтня 2014 року. За версією російської сторони, він був бійцем батальйону "Дніпро-1" і сам прийшов на територію РФ під виглядом мирного жителя, щоб потрапити на лікування. Після затримання Литвинов нібито заявив, що "особисто здійснював убивства цивільних осіб, які не брали участі у військовому конфлікті, в тому числі жінок і дітей".

Однак під час зустрічі з консулом заарештований українець повідомив йому, що ніколи не служив у збройних військах України і не перебував у батальйоні "Дніпро-1" ГУМВС України в Дніпропетровській області.

У грудні 2015 року слідком визнав свою помилку і зняв звинувачення у вбивстві мирних жителів Донбасу, залишивши тільки розбій. Йому інкримінували напад на громадянина Російської Федерації в одному з населених пунктів Станично-Луганського району Луганської області, під час якого Литвинов у змові з ще двома особами нібито викрав два автомобілі потерпілого і завдав йому тілесних ушкоджень.

Напередодні затримання Литвинова слідком РФ порушив кримінальну справу про "геноцид російськомовного населення Донбасу". Затримання Литвинова виявилося дуже своєчасним для цього рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram