ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна подасть в ЄСПЛ на Росію за незаконне усиновлення кримських дітей

"Інакше з Росією це розмова з глухим. Будемо діяти через міжнародні правові інститути".

Україна подасть в ЄСПЛ на Росію за незаконне усиновлення кримських дітей
Сергей Устименко
Фото: Макс Требухов

Україна подасть у Європейський суд з прав людини позов з приводу незаконного усиновлення кримських дітей громадянами Російської Федерації.

Про це на прес-конференції, організованій проектом Free Crimea та Інститутом Горшеніна, сказав Сергій Устименко, заступник міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції.

"Була інформація про "Поїзд надії" [2014 року] в засобах масової інформації. Що ми зробили? Ми повідомили в Херсонську область, органи внутрішніх справ порушили справу. Коли всі можливості на національному рівні будуть вичерпані в провадженні, ми можемо звернутися в Європейський суд з прав людини. Так ми і будемо робити. Інакше з Росією це розмова з глухим. Будемо діяти через міжнародні правові інститути", - заявив заступник міністра.

"Поїзд надії" - це програма російського соціального проекту "Дитяче питання", що протягом кількох років допомагає громадянам РФ, які бажають усиновити дітей. Із Москви в різні регіони Росії відправляють спеціальний поїзд з охочими усиновити дитину. 2014 року такий поїзд приїжджав в окуповані Росією Севастополь і Сімферополь.

Стаття 21 Конвенції ООН про права дитини передбачає, що держави-учасниці, які визнають або дозволяють існування системи усиновлення, забезпечують, щоб усиновлення дитини здійснювалося виключно з дозволу компетентного органу.

Згідно з вимогами ст.283 Сімейного кодексу України, усиновлення іноземними громадянами дітей-громадян України має відбуватися за згодою центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей. В Україні таким органом є Міністерство соціальної політики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram