ГоловнаСуспільствоЖиття

Правозахисниця назвала кількість утримуваних за ґратами в РФ українських громадян

14 з них перебувають на території Російської Федерації і 15 на території окупованого Криму.

Правозахисниця назвала кількість утримуваних за ґратами в РФ українських громадян
Николай Карпюк и Станислав Клых
Фото: РБК-Украина

Голова правління центру громадських свобод Олександра Матвійчук повідомила, що в списку Letmypeoplego, який веде Євромайдан SOS, перебуває 29 осіб, яких  утримують за ґратами на території Російської Федерації і в окупованому Росією Криму.

Про це вона сказала в ефірі 5 каналу

"У списку Letmypeoplego, який веде Євромайдан SOS, поки що 29 чоловік. 14 з них  перебувають на території Російської Федерації і 15 на території окупованого Криму. Звичайно, ми не можемо стверджувати, що це повний список. Це ті люди, про політичний характер переслідування яких нам відомо. З них щонайменше два перебувають в дуже складному стані", - повідомила правозахисниця.

Матвійчук зазначила, що це Станіслав Клих - фігурант "чеченської справи", проти якого зараз порушено другу кримінальну справу за неповагу до суддів і прокурора.

"Так, Станіслав Клих, який пройшов разом з Миколою Карпюком через страшні тортури, на жаль, тепер страждає від їх наслідків. У нього проблеми з психічним здоров'ям. Йому давали якісь невідомі препарати, і його адвокат Марина Дубровіна надсилала запит, щоб зрозуміти, якими препаратами годують її підзахисного, проте відповіді вона не дочекалася", - додала правозахисниця.

"І другий фігурант, який проходить у справі кримських терористів, Олексій Чірній. Який відбував покарання в Магадані, йому присудили 7 років позбавлення волі. Нещодавно стало відомо, що його привезли для психологічного огляду. Під час слідчих дій і до Афанасьєва, і до Чірнія не допускали незалежних адвокатів і консулів, і був період, коли його утримували в "Бутирці", - додала Матвійчук.

Нагадаємо, Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв, засуджені в Росії до ув'язнення, сьогодні повернулися в Україну. Їх обміняли на одеських журналістів Віталія Діденка та Олену Гліщинську, які були одними з організаторів так званої "Народної ради Бессарабії".

У Росії 26-річному Геннадію Афанасьєву інкримінували створення на території Криму терористичного співтовариства. Його засудили до семи років ув'язнення. 74-річного колишнього директора заводу "Знамя" Юрія Солошенка засуджено до шести років за звинуваченням у шпигунстві.

У вівторок російський президент Володимир Путін видав укази про помилування Афанасьєва та Солошенка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram