ГоловнаСуспільствоЖиття

Еколог назвав анексію Криму трагедією для заповідних територій

Будівництво моста через Керченську протоку загрожує Азовському морю

Еколог назвав анексію Криму трагедією для заповідних територій
Фото: uateka.com

Еколог Олексій Василюк назвав анексію Криму трагедією для заповідних територій.

"Анексія є трагічним епізодом у питанні заповідних територій", - заявив він на прес-конференції "Від зони рекреації до зони відчуження", яка відбулася в Інституті Горшеніна за партнерства Free Crimea.

"Усі розуміють, що Крим був не просто туристичною та рекреаційною меккою. Це місце дуже привабливої природи, ще у 1914 році пропонували весь Південний берег Криму зробити величезним національним парком за прикладом американських", - зазначив він.

Еколог зазначив, що в Криму налічується 208 природних заповідних зон, які займають 9% території півострова. У жодному з регіонів України не було такої кількості заповідників, як у Криму, додав Василюк.

"Усі заповідники в Криму є науковими установами. Там донедавна працювала нормальна адміністрація з директором, охороною. А зараз все це передано у відання Роскомлісу, тобто господарській установі, яке управляє вирубуванням лісу в Криму. Немає єдиного керівництва заповідників, ніхто більше не фінансує в них науку, ніхто не цікавиться їхньою охороною", - заявив еколог.

Крім того, він повідомив про екологічну загрозу, яку становить Керченський міст, що будується Росією.

"Будівництво моста - це масштабні намивні роботи, щоб осушити ділянки для заливання опор мостів. Азовське море - дуже мілке. Його екосистема на цьому і виникла, що воно мілке і прісне, в нього впадає Дон. І всі живі істоти, які живуть там, наприклад дельфін азовка, можуть жити тільки там. Достатньо трішки змінити вихід води в Чорне море, прісність збільшиться, і значна частина тих, хто живе в Азовському морі, там загине. Звичайно, Росії на це все одно", - заявив Василюк.

Керченський міст також загрожує забрудненням залишками палива, яке викидає техніка, зайнята на будівництві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram