ГоловнаСуспільствоЖиття

Ув'язненому в РФ Кольченкові в колонії нав'язують російське громадянство

Ув'язненому в РФ Кольченкові в колонії нав'язують російське громадянство
Фото: www.radiosvoboda.org/Антон Наумлюк

Громадянина України Олександра Кольченка, якого утримують у виправній колонії в Челябінську, примушують прийняти російське громадянство.

Про це повідомили в п'ятницю, 24 червня, члени громадської спостережної комісії Микола і Тетяна Щур, які відвідали Кольченка в колонії, повідомляє Крим.Реалії.

"На вигляд Саша спокійний, не смикається. Почувається нормально, трохи поправився і виглядає краще, ніж місяць тому. Багато читає - Швейка, "Дон Кіхота". До нього не пускають консула України, мотивуючи це тим, що він громадянин Росії, хоча з документів у нього є тільки паспорт України. Він у конфлікти з начальством не вступає, спокійно всім каже, що буде підписувати всі документи тільки після обговорення з адвокатом", - розповіла Тетяна Щур.

За словами правозахисниці, нещодавно Кольченку принесли російський паспорт і пропонували розписатися в його отриманні.

"Але Саша, звичайно, відмовився. Тоді йому запропонували написати відмову від громадянства (російського), але він теж відмовився - адже це означатиме, що російське громадянство він визнає, хоча і відмовляється", - додав Микола Щур.

За словами правозахисників, адвокат Кольченка Світлана Сидоркіна планує відвідати свого підзахисного наступного тижня.

Нагадаємо, Олександр Кольченко був засуджений у Росії до десяти років колонії нібито за підготовку і вчинення терористичних актів у Сімферополі. На початку березня 2016 року його етапували до виправної колонії №6 Копейська Челябінської області.

Російська влада офіційно визнала Кольченка громадянином України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram