ГоловнаСуспільствоЖиття

Парубій: єдина помісна православна церква - запорука нацбезпеки

Спікер Ради привітав українців з Днем хрещення Київської Русі

Парубій: єдина помісна православна церква - запорука нацбезпеки
Фото: 24tv.ua

Голова Верховної Ради Андрій Парубій вважає, що наявність єдиної помісної православної церкви є запорукою національної безпеки.

Про це йдеться в його привітанні з нагоди Дня хрещення Київської Русі - України.

"Наша духовна єдність - це фундамент неподільності Української держави, а єдина українська помісна православна церква стане запорукою національної безпеки", - заявив спікер.

Парубій зазначив, що 1000 років тому хрещення Київської Русі об'єднало державу та зміцнило її навколо єдиної віри, і відтоді Україна є частиною європейської християнської культури.

Нагадаємо, Верховна Рада направила звернення до Вселенського патріарха Варфоломія I з проханням надати автокефалію Українській православній церкві. Зокрема, Рада попросила Варфоломія видати томос (указ) про автокефалію Православної церкви в Україні, на основі якого вона могла б посісти належне місце в сім'ї помісних православних церков.

Також парламент просить Варфоломея взяти активну участь в подоланні наслідків церковного поділу шляхом скликання під егідою Вселенського патріархату Всеукраїнського об'єднавчого Собору, який би вирішив усі спірні питання і об'єднав українське православ'я.

12-13 липня у Стамбулі відбулося чергове засідання Священного синоду Константинопольського патріархату, який розглянув звернення українського парламенту і прийняв рішення передати це питання для вивчення спеціальній комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram