ГоловнаСуспільствоЖиття

Після заяв ФСБ українські правозахисники радять відкласти поїздки до Криму

На анексованому півострові буде "посилено контроль і введено репресивні заходи".

Після заяв ФСБ українські правозахисники радять відкласти поїздки до Криму
Фото: google.com.ua/maps

З огляду на широке трактування поняття тероризму і екстремізму в російському законодавстві, після заяв ФСБ про начебто запобігання терористичному акту на території анексованого півострова, українцям слід утриматися від поїздок до Криму.

Про це керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник заявила виданню Крим.Реалії.

"Ми порадили би людям, які збираються їхати в Крим, якщо немає такої необхідності в цьому, подумати і, можливо, утриматися від поїздок", - сказала правозахисниця.

За її словами, в Криму буде "посилено контроль і введено репресивні заходи".

"Можна очікувати, що буде посилено контрольні, перевірочні заходи, в тому числі на адміністративному кордоні з Кримом, можуть бути введені додаткові обмежувальні заходи. Реакція, яка може послідувати за цією заявою, не відома, але те, що будуть застосовуватися різні заходи, які можуть призвести до безпідставних допитів людей, обшуків і кримінального переслідування - це цілком можливо очікувати", - роз'яснила Скрипник.

Вона також зазначила, що незрозуміла справжня мета заяви російської ФСБ.

"Цілком можливо, що так там намагаються приховати власні проступки і власні злочини", - додала керівник Кримської правозахисної групи.

Нагадаємо, сьогодні ФСБ РФ звинуватила ГУР Міноборони України в підготовці терактів у Криму. У російському відомстві стверджують, що одного з організаторів терактів - жителя Запорізької області - затримали, він дає свідчення.

Крім того, в ФСБ заявили, що в ніч на 7 серпня в районі міста Армянськ нібито було виявлено групу українських диверсантів, під час затримання яких загинув співробітник спецслужби. А 8 серпня нібито були здійснені ще дві спроби прориву, які "прикривалися масованим обстрілом з боку суміжної держави і бронетехнікою ЗСУ".

У Міноборони назвали заяву ФСБ провокацією. Разом з тим, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що подібна заява російської ФСБ може стати підставою для більш масштабних агресивних дій проти України. Чубаров зазначив, що звинувачення на адресу української розвідки виглядають примітивно, але "такі дрібниці" ніколи не зупиняли Кремль.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram