ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд відмовився повернути Гостиний двір з оренди

Фонд державного майна готує апеляцію.

Суд відмовився повернути Гостиний двір з оренди
Фото: kiev.segodnya.ua

Господарський суд Києва в четвер, 29 вересня, відмовився розірвати договір оренди між Фондом державного майна і "Укрреставрацією" стосовно Гостиного двору.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, позов подав ФДМ, який надав результати експертизи, що свідчить про руйнування Гостинного двору і невиконання зобов'язань з боку забудовника.

При цьому забудовник на суді зізнався, що веде роботи на об'єкті, хоча не має дозволу на це: старий було скасовано, а новий не отримано.

Незважаючи на це, суд не побачив причин, за якими варто розірвати договір оренди. Фонд державного майна готує апеляцію.

Нагадаємо, договір було укладено ще 18 березня 1994 року. Орендар брав на себе повну відповідальність за збереження пам'ятки архітектури й утримання будівель у належному санітарному, протипожежному та технічному стані. Згідно з актом обстеження від 10 грудня 2015 року було встановлено, що ніяких будівельних робіт на орендованому об'єкті не проводили. В акті зафіксовано також відсутність настилу даху будинку, вікон і дверей будівлі, зовнішньої і внутрішньої обробки будівлі, а також часткове (мінімальне) підтоплення підвальних приміщень.

У 2011 році в Києві почався потужний рух за збереження будівлі. Активісти утворили сквот усередині будівлі, проводили культурні заходи, запрошуючи громадськість. Через місяці активної діяльності їх побили і вигнали, але активісти через суди домоглися заборони на будівництво.

Міська влада не може за рахунок бюджету відремонтувати будівлю, а забудовник не залишає надію повернути собі право перебудувати будинок і зробити в ньому торговий центр, відтак не вживає ніяких заходів із консервації об'єкта. Громадськість в особі ГО "Андріївський-Пейзажна ініціатива" акумулювала свій ресурс для проведення консервації, зібрала необхідні фінансові кошти і матеріали, проте на об'єкт їх не допустили.

15 грудня 2015 року "Укрреставрація" погодилася законсервувати будівлю Гостиного двору.

22 грудня 2015 року Кабінет Міністрів підтримав рішення суду про визнання Гостиного двору пам'яткою архітектури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram