ГоловнаСуспільствоЖиття

Фільм про революцію і війну в Україні став найкращим фільмом на кінофестивалі EtCultura

Картина, за словами її творців, - це погляд на війну і революцію в Україні очима простих учасників цих подій.

Фільм про революцію і війну в Україні став найкращим фільмом на кінофестивалі EtCultura
Фото: Кадр из фильма

Фільм «Переломний момент: Війна за демократію в Україні», співрежисерами якого виступили володар трьох "Оскарів" Марк Джонатан Гарріс і режисер «Поводиря» Олесь Санін, визнано найкращим документальним фільмом на кінофестивалі EtCultura.

Як повідомили в компанії з мовлення та виробництва медіа Pronto Film у четвер, 24 листопада, фестиваль музики, кіно та інтерактивних мистецтв EtCultura, створений за зразком культового техаського фестивалю SXSW, пройшов цього року вперше з 17 по 20 листопада в м. Сент-Пітерсбург, штат Флорида.

Світова прем'єра фільму відбулася в жовтні 2016 року на найстарішому документальному фестивалі США Hot Springs Documentary Film Festival. Перший допрем'єрний показ стрічки відбувся в червні цього року у Вашингтоні. Лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк, запрошений на показ як один з учасників фільму, на сторінці у Facebook тоді написав: «Приголомшлива робота американського режисера, триразового володаря «Оскара» Марка Джонатана Гарріса. Приголомшливий документальний фільм про українську націю, український народ. Про те, як ми боремося за нашу незалежність, за нашу землю і наше майбутнє... Вважаю, що цей фільм буде захоплювати глядачів у всьому світі. Тому що він - про правду, а правда - найбільша цінність».

«Переломний момент» - це погляд на війну і революцію в Україні очима простих учасників цих подій. Серед головних героїв - дитячий театральний режисер Андрій «Богема» Шараскін, лікар Всеволод Стеблюк, рабин Натан Хазін і інші учасники революції на Майдані, які облишили своє звичайне життя заради створення більш демократичної, справедливої і незалежної держави. Коли Росія у відповідь анексувала Крим і вторглася в Східну Україну, наші герої пішли на війну, щоб захистити і змінити свою країну. Фільм показує цю інтенсивну боротьбу, яка на цей момент забрала життя понад 10 тисяч українців, а мільйони втратили свої домівки», - повідомили в Pronto Film.

«"Переломний момент" схоплює дух Майдану і самої України - історію, якій мало хто на Заході приділяє увагу і яку ще менше людей розуміють. Можливо, завдяки цьому фільму ми зможемо зрозуміти, чому успіх або поразка України в її впертому протистоянні путінській анексії і вторгненню визначатиме майбутнє Європи і Північно-Атлантичного альянсу», - зазначив Пол Родерік Грегорі, професор економіки Університету Х'юстона.

За словами Вільяма Міллера, посла США в Україні в 1993-1998 роках, «"Переломний момент" - це документальне кіно в його кращому прояві. Якщо російська деструктивна агресія, так яскраво зображена в «Переломному моменті», залишиться без відповіді - ми отримаємо повернення до "холодної війни" чи щось гірше».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram