ГоловнаСуспільствоЖиття

ФСБ звинуватила кримського журналіста в заклику до сепаратизму

Приводом стала стала стаття під назвою "Блокада - необхідний перший крок до звільнення Криму".

ФСБ звинуватила кримського журналіста в заклику до сепаратизму
Фото: ura.ru

Слідче управління ФСБ Росії висунуло звинувачення в закликах до порушення територіальної цілісності Росії журналісту проекту "Крим.Реалії" Миколі Семені, який написав статтю під заголовком "Блокада - необхідний перший крок до звільнення Криму".

Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Семену затримали 19 квітня 2016 роки після обшуку в його квартирі в Сімферополі. Того самого дня його відпустили під підписку про невиїзд, а ФСБ порушила проти нього справу за ознаками порушення антиекстремістського законодавства.

Як повідомив адвокат Семени Олександр Попков, слідство у його справі вело кримське управління ФСБ РФ.

Радіо "Свобода", якому належить проект "Крим.Реалії", повідомляє деякі подробиці кримінальної справи. За словами журналістів, звинувачення апелює винятково до лінгвістичного аналізу статті.

На прохання захисту до справи долучено експертизу політолога і правозахисника Михайла Савви, який 2015 року емігрував із Росії після того, як його засудили в кількох справах.

"В експертизі у справі Семени Савва мав відповісти на основне питання: "Чи можуть висловлювання Семени в статті на "Крим.Реалії" сприяти порушенню територіальної цілісності Російської Федерації? "Для цього він розглянув питання про межі в міжнародному праві, яке підтверджує український статус півострова", - пише "Свобода".

Нагадаємо, проект "Крим.Реалії" не раз привертав увагу російської прокуратури. У травні його заблокував Роскомнагляд через публікацію інтерв'ю з одним з лідерів меджлісу. Згодом інтерв'ю видалили і сайт розблокували.

"Прокурор" Криму Наталія Поклонська заявила тоді, що публікації проекту "містять виправдання диверсій, екстремізм і нескінченну дискредитацію органів влади в Криму, розпалювання міжнаціональної ворожнечі". Проти Семени було порушено кримінальну справу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram