ГоловнаСуспільствоЖиття
Спецтема
Закон о клевете

У Facebook з'явилася група противників закону про наклеп

Журналісти зазначають, що скандальний закон стосується кожного.

У Facebook з'явилася група противників закону про наклеп
Фото: facebook.com/groups/naklep

Відомі українські журналісти і редактори провідних видань створили в соціальній мережі Facebook групу противників закону про наклеп "Скажи ні закону про наклеп. Це стосується кожного".

"Українські журналісти впевнені, що цей закон використовуватимуться вибірково проти тих, хто публікує критичні матеріали на адресу влади. Таке становище знищить свободу слова в Україні, оскільки змусить багатьох журналістів відмовитися від будь-якої критики влади, яка може бути згодом названа наклепом", - зазначають модератори групи.

Крім того, організатори відкритої інтернет-спільноти підкреслюють, що закон стосується кожного жителя України.

"Цей закон стосується не тільки журналістів, але й усіх громадян. Оскільки до наклепів можуть прирівняти будь-яке публічне висловлювання або коментар у ЗМІ, якщо суд вирішить, що це може завдати шкоди честі та гідності людини", - йдеться в профайлі групи.

Учасники групи вважають, що, "враховуючи стан судової системи України, цей закон є великою загрозою для всього громадянського суспільства".

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада України схвалила в першому читанні проект закону, який передбачає введення кримінальної відповідальності за наклеп і як наслідок - тюремне ув'язнення на строк до 3 років.

Об'єднана опозиція заявила про те, що її депутати готують подання до Конституційного суду щодо законопроекту про наклеп.

Сьогодні під стінами Верховної Ради відбувся художньо-політичний перфоманс "Відрізання язика українській журналістиці" противників закону про наклеп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram