ГоловнаСуспільствоЖиття

"Шлях Леніна": за що стріляють у Первомайську

Стрілянина в селі Чаусове-2 Первомайського району Миколаївської області, без перебільшення, є непересічною подією. Шість поранених, десятки побитих – ось результат нападу 18 червня 2013 року озброєних молодиків на селян, що працюють на відомій у тутешніх місцях «Агрофірмі Корнацьких».

Фото: www.facebook.com/arkady.kornatsky

Метою нападу було залякати співробітників агрофірми, щоби ті не вийшли в поле збирати врожай ячменю. Бо на цей врожай, який посіяла «Агрофірма Корнацьких», як виявилось, претендує ТОВ «Партнер-Агро» - зареєстроване в Миколаєві підприємство, яке очолює миколаївський адвокат Оксана Велешинська.

Сам Корнацький вважає, що війну проти нього координує генпрокурор Віктор Пшонка в інтересах свого сина Артема (генпрокуратура це спростовує).

Того ж дня перед журналістами виступив голова Миколаївської облдержадміністрації Микола Круглов.

Губернатор звинуватив у всіх гріхах власників ТОВ «Агрофірма Корнацьких». «Конфлікт у селі Чаусово-2 Первомайського району, - заявив Круглов, - штучно спровоковано. Тамтешня земля, площею 1500 га, передана працівникам бюджетної сфери на законних підставах».

Конфликт в селе Чаусово-2 Первомайского района искусственно спровоцирован. Местная земля, площадью 1500 га, передана работникам бюджетной сферы на законных основаниях

— Председатель Николаевской облгосадминистрации Николай Круглов

Круглов також наголосив, що "ТОВ "Агрофірма Корнацьких" протягом тривалого часу незаконно займала цю землю, і будь-які подальші спроби створити конфлікт навколо цієї землі будуть припинені правоохоронними органами.

Як зазначив голова ОДА,«Первомайський районний суд 12 січня 2001 року визнав недійсним державний акт на право приватної власності на земельну ділянку, видану батькам Аркадія Корнацького. Відділом Держкомзему в Первомайському районі скасовано запис про державну реєстрацію вказаного держакту. Землі на законних підставах були віднесені до земель запасу.

Микола Круглов
Фото: nikvesti.com
Микола Круглов

Восени минулого року місцева влада прийняла рішення про виділення цих земель працівникам бюджетної сфери, які, у свою чергу, віддали її в оренду іншій фірмі… Проте агрофірма Корнацьких все ж засіяла цю землю озиминою і нині намагається зібрати урожай. Між нею і фірмою, яка отримала землю від бюджетників в оренду, і стався збройний конфлікт».

Тож історія про стрілянину буде неповною, якщо не розповісти про те, на яких «законних підставах» ці землі були віднесені до земель запасу, і в який спосіб Велешинська стала латифундисткою.

Іменем революції

Землю «Агрофірми Корнацьких» захопили унікальним навіть для України способом. Якщо раніше для юридичного прикриття бритоголових використовували рішення судів, то зараз приватну землю оголосили державною простим розпорядженням голови РДА від 12 жовтня 2012 року №470-р (якраз напередодні боїв у місцевому ОВК).

Земля ця колись належала колгоспу «Шлях Леніна», але була роздержавлена й роздана селянам, у тому числі батькам Аркадія Корнацького, ще далекого 1995 року. У наступному земельні сертифікати, що посвідчували право власності на землю, односельці продали родині Корнацьких у повній відповідності з тодішнім земельним законодавством. Ця земля була виділена в натурі й до останніх днів рахувалась приватним володінням Клавдії Павлівни Корнацької, матері Аркадія Корнацького.

Та обставина, що в 2001 році акт на право приватної власності на земельну ділянку, видану батькам Аркадія Корнацького, був скасований, ніякою мірою не вплинув на правовий статус цієї землі. Річ у тім, що, за тодішнім земельним законодавством, акт на землю був не правовстановлюючим документом (такими є договори купівлі-продажу земельних сертифікатів), а лише правопосвідчуючим.

І скасований він був, до речі, через те, що містив помилку – один акт міг бути виписаний лише на 50 га землі, а Корнацьким виписали один акт на всі 1700 га.

Фото: nikvesti.com

Але, вочевидь, назва колгоспу «Шлях Леніна» далася взнаки і через 17 років, тому її експропріювали по-ленінськи, з особливою зневагою до права. Гарячої виборчої осені 2012 року голова Первомайської райдержадміністрація Борис Демченко вирішив, що земля Корнацьких знову стала державною, і своїм розпорядженням оголосив земельні ділянки, роздержавлені в середині 90-х років минулого століття, державними землями запасу.

Оскільки прокуратура досі так і не пояснила цю дивовижну пертурбацію, треба підкреслити, щопотрапляння землі у держвласність навіть в теорії не могло статися, навіть якби суди (яких не було!) визнали б недійсними договори купівлі продажу земельних сертифікатів. Бо в такому разі вона мала б повернутися до попередніх власників – членів колгоспу «Шлях Леніна», котрі отримали її після розпаювання.

Тобто навіть якщо припустити, що Корнацький – демон з двома рогами, і отримав землю шляхом якогось дикого шахрайства, то максимум, що могло статися – земля б повернулася б попереднім власникам, але аж ніяк не державі.

Істина настільки очевидна для будь-кого з закінченою середньою освітою.

У землевласники - кнутом

12 жовтня 2012 року голова Первомайської райдержадміністрації, конфіскувавши землю Корнацьких, у той же день підписав ще одне розпорядження – №471-р «Про надання дозволу громадянам України на складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для ведення особистого селянського господарства в межах території Ленінської сільської ради».

Як витікало з тексту розпорядження, до райдержадміністрації начебто звернулось 775 громадян, які захотіли вести селянське господарство і які попрохали виділити їм по два гектари ріллі.

Про подробиці збору цих заяв стало відомо пізніше, коли, довідавшись про розпорядження голови Первомайської райдержадміністрації, якими були конфісковані та роздані іншим людям земельні ділянки колишнього КСП «Шлях Леніна», Клавдія Корнацька звернулась з позовом до Миколаївського окружного адміністративного суду.

У якості третіх осіб у справу вступили ті самі бюджетними, про яких так піклується губернатор Круглов, і які розповіли, що ж трапилось насправді.

Ось як у матеріалах справи описано це дійство зі слів одного з учасників атракціону небаченої земельної щедрості – співробітника районної лікарні.

«У жовтні 2012 року … керівництво лікарні зобов’язало всіх співробітників написати заяви на ім’я голови райдержадміністрації з проханням відвести земельні ділянки в приватну власність. Хлопенко С.О. (імʼя змінено з етичних міркувань – прим. Авт.) не хотіла писати такої заяви, тоді її та інших співробітників попередили, що це – наказ голови райдержадміністрації й у тих, хто відмовляється його виконувати, будуть неприємності по роботі. Тим не менш, декілька людей відмовились писати. Але Хлопенко С.О. під тиском написала таку заяву й передала у відділ кадрів.(…)

Керівництво лікарні зобов’язало всіх співробітників прийти … на роботу з паспортом і довідкою про присвоєння ідентифікаційного коду. 28 грудня 2012 року співробітники лікарні зібрались в актовій залі, де вже перебувала директор ТОВ «Партнер-Агро» Велешинська Оксана Сергіївна. Велешинська О.С. пояснила, що вона представляє райдержадміністрацію, буде видавати державні акти на землю й зразу ж укладати договори про оренду земельних ділянок.

Хлопенко С.О. передала Велешинській О.С. свій паспорт і довідку про присвоєння ідентифікаційного коду й підписала незаповнений бланк договору оренди земельної ділянки. Велешинська О.С. зняла світлокопію з паспорту та довідки, вручила Хлопенко С.О. державний акт на землю й попрохала розписатись у якійсь книзі.»

Але справжня феєрія почалась, коли суд витребував у Первомайській райдержадміністрації для перевірки заяви бюджетників, яким виділялась земля.

Ось взірець таких заяв з резолюцією голови РДА:

Вони не містять ні імен та по батькові, ні ідентифікаційних кодів.

Таких заяв у матеріалах справи – понад шістдесят. Але й це не все. Всі ці заяви зареєстровані одним числом – 5 листопада 2012 року, тобто вже після того, як Демченко видав свої вікопомні розпорядження. Причому, зареєстровані під одним вхідним номером 2042-01-35.

Побачивши таке, суд негайно відмовився розглядати позов Корнацької по суті, пояснивши, що питання не належить до адміністративної юрисдикції й позивачці треба звертатись в районний суд у порядку цивільного судочинства.

Але роздача землі містила настільки яскраві ознаки фальшування, що суддя Миколаївського окружного адміністративного суду Мороз А.О. був змушений винести окрему ухвалу від 31.05.2013 №814/1350/13-а, якою звернувся до прокуратури, вказавши, що наведені «обставини можуть свідчити про зловживання посадових осіб лікарні, … та Первомайської районної державної адміністрації».

Ваше слово, товариш Маузер!

Утім, поки що обставини розвиваються протилежним чином. Прокуратура мовчить. Рейдери зараз намагаються власною технікою зібрати урожай на полях Корнацьких, завдяки Первомайській РДА прикриваючи озброєних бандитів документами про право власності на чужі землі.

Бліда подоба законності, котру намагалися спорудити для загарбників місцеві чиновники ось-ось остаточно розвалиться. Юридичні аргументи закінчуються. Ще трохи - і усі вимушено визнають експропріацію землі Корнацьких злочином, настільки там все шито білою ниткою. Розуміючи це, рейдери йдуть ва-банк і стріляють із помпових рушниць.

Ігор ЛуценкоІгор Луценко, військовослужбовець ЗСУ, з 2015 року – засновник Центру підтримки аеророзвідки
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram