ГоловнаСуспільствоЖиття

Вимушені підприємці

Події на сході України та у Криму змусили їх зробити вибір: залишитись вдома чи переїхати. Не просто розпочати власне життя заново, а й знов будувати свій бізнес з нуля. LB.ua знайшов у Львові підприємців-переселенців.

Фото: Униан

ІТ-бізнес

Директор ІТ-компанії SECL Group Україна 26-річний Нікіта Семенов переїхав з Сімферополя до Львова у березні після захоплення Криму Росією. Розвиває бізнес з 2005 року. Зараз має офіси у Львові, Сімферополі та Києві. Послуги компанії: створення сайтів, Інтернет-маркетинг, дизайн, веб-розробка, копірайтинг, консалтинг. У київському офісі – 10 працівників, сімферопольському – 18, у Львові вже 10-ро.

"Колись давно я думав, що з Росією все добре, це наші сусіди, з якими можна вести справи. Потім фактично під мій будинок підійшли якісь озброєні люди і сказали, що вони тут головні... На той момент у нас були офіси у Києві та Сімферополі, бухгалтерія - в Сімферополі... Почали прораховувати варіанти. У нас приблизно половина клієнтів Україна (в основному Київ), інша половина – це була Росія. Оскільки ми українська компанія, треба було щось робити перш за все щодо України, тобто оптимізувати бізнес відповідно до нових умов. Потрібно обов’язково відкривати юрособу і виробництво. У Сімферополі у нас було виробництво. ІТ-шники хоч і працюють з послугами, але вони теж потребують виробництва", - розповідає Семенов.

Вирішив їхати у Львів, бо це місто завжди подобалося.

Нікіта Семенов
Фото: www.facebook.com/semenov.nikita.andreevich
Нікіта Семенов

"Ми приїхали сюди, відкрили тут юрособу, з березня у нас тут вже 10 осіб. Працівники всі місцеві, крім мене. Єдине, що один працівник хоче переїхати з Криму, але це досить складно, бо у нього сім’я. Багато хто з нашого офісу проукраїнські, але сім’ї, діти, квартири ускладнюють процес переїзду. У мене особливого вибору не було: або бізнес буде розвалюватись, або щось змінювати. Як тільки почались ці всі приєднання, клієнти з Києва почали дзвонити і запитувати: "Ви ж тепер Росія, як ми будемо з Вами працювати?". Добре, що ми розпочали процес змін одразу до всіх цих офіційних референдумів. Я переїхав сюди, ми тут все відкрили, всі наші київські клієнти заспокоїлись, ніхто не відмовився з нами працювати", - пояснює бізнесмен.

З російськими ж клієнтами почали виникати проблеми. Компанія Семенова працює з Яндексом, робить для пошуковика дизайн. Захоплення Криму зробило неможливим банківські перекази, і Яндекс півроку не платив за послуги - програма просто не пропускала платежі. Інші клієнти відмовилися працювати з Кримом, бо думали, що там нестабільна політична ситуація, майже війна. Але кримський офіс все одно залишається, бо Нікіта хоче зберегти професійну команду. Хоча й скоротив частину людей.

"Банки там не працюють. Був нещодавно випадок: західні клієнти переводили кошти через Western Union. Щоб їх зняти, треба було поїхати на материкову частину України. Величезні черги, постійні неточності з законом. Одночасно діють закони України, російські закони і придумують ще місцеві закони. Нашій компанії треба інтернет, та й все. Зараз у Криму стадія забирання інтернет-компаній, приходять до провайдерів і кажуть, що вони вже російські. Тому зараз з перебоями працює інтернет, зі світлом проблеми. В п’ятницю у нас не було інтернету, в понеділок - ні інтернету, ні світла, у вівторок не було просто світла. Сьогодні вперше за ці декілька днів у нас є інтернет і світло, можемо працювати. Ми звичайно можемо їхати додому і там закінчити роботу, але є багато даних на комп’ютерах, які знаходяться в офісі. Приїхали, за півгодини переконались що немає світла та інтернету, і поїхали назад", - розповідає Семенов.

У Львові краще, але особливої допомоги Семенов від місцевої або центральної влади не відчув.

Допомагали колеги, які вже переїхали раніше – ІТ-шники. Порадили офіс, наприклад.

Управління нерухомістю

Директор керуючої компанії "Фаворит-Ріелт" Надія Нещаденко (50 років) останні шість років працювала у сфері комунального господарства майстром ЖЕКу. Переїхала з Донецьку до Львова у травні, хоча раніше ніколи тут не була та української мови не знає - ніколи у житті не вчила. Зараз вивчає мову на безкоштовних курсах руху вимушених переселенців "Кримської хвилі" (інформація про безкоштовні мовні курси у Львові, - ред.).

Надія Нещаденко
Фото: фото надано автором
Надія Нещаденко

Надія обрала Львів, бо не хотіла жити у великому місті - Києві або Дніпропетровську. А ще їй подобається мер Львова Андрій Садовий. Написали йому листа ще з Донецьку, він відповів - допоміг влаштувати доньку на навчання, отримати пенсію, зареєструвати підприємство. Зараз створює громадську організацію "Галичина-Донбас" для переселенців, сторінка у Facebook – Переселенцы Донбасса на Львовщине.

Після переїзду у Львів Надія стикнулася з проблемою оренди житла. Посередники хотіли передплату 100%. Тепер дончанка відкриває у Львові підприємство з управління нерухомістю - хоче брати гроші з господарів квартир за пошук орендарів та прибирання.

"Подалися на грант від ЄБРР (інформація про цю програму, - ред.) на розвиток малого та середнього бізнесу, чекаємо відповіді на заявку. Облаштували кабінет для 4 працівників зі Львова, наберемо їх за 1-2 місяці з хорошою зарплатою", - каже Надія.

Фото: фото надано автором

Водночас організація "Галичина-Донбас" могла б зайнятися відновленням ще австрійських будинків Львова, об’єднати архітекторів, будівельників, підприємців.

"Звідкись гроші йдуть – від тих, хто орендує і проживає у будинках, але нічого не робиться. Сюди приїжджають іноземці, у їхніх країнах ніде немає так, щоб центр не був приведений до ладу. Навіть на площі Ринок не всі будинки відреставровані. У львів’ян вже око звикле, а ми помічаємо. Є реставрація окремих об’єктів, яка робиться дорого і за закордонні гроші. Що, у львів’ян немає коштів та робочих рук? Хоча б зробити косметичний ремонт", - каже Нещаденко.

Рекламні послуги

Засновник студії маркетингу та дизайну MUST 31-річний Володимир Поліщук разом з партнером Валерієм Ясаковим (26 років) займаються рекламними послугами, маркетингом та діджиталом (створенням сайтів та мобільних додатків), відповідним супроводом компаній. Переїхали у травні у Львів з Донецьку.

Майже всі клієнти були донецькі, тобто зараз бізнесмени починають справу з нуля.

Володимир Поліщук
Фото: фото надано автором
Володимир Поліщук

Обирали між Києвом, Дніпропетровськом або Львовом. Вирішили змінювати життя радикально. Зараз 40% клієнтів – з інших країн світу, решта – з Києва, з’явилися клієнти з Івано-Франківщини та кілька зі Львова. Найважче було у червні-липні, а зараз дійшли майже до того рівня, на якому були до переїзду. Зараз у MUST 15 працівників. Майже всі у Львові, четверо Тернополі, є також працівники у Донецьку, Криму та Києві.

"Були проблеми з оподаткуванням - бухгалтер залишилася в Донецьку. Дуже тяжко все проходило: документи пересилали якось, затримувалися виплати, але сподіваюся, в найближчий час щось налагодиться", - каже Поліщук.

З владою поки жодних справ не мали, з місцевим населенням конфліктів не виникає. Питання хіба з місцевими клієнтами: їх насправді мало. Можливо, через те, що Донецьк багатший, і рівень клієнтів інший, бюджети інші. Львів – рай для малого та середнього бізнесу. Тому хлопці орієнтуються більше на Польщу, ОАЕ.

Водночас, каже Володимир, компанія набирає у штат місцевих: "Львів – це ІТ-столиця: дуже багато компаній, які працюють для закордону, дуже багато світлих голів. Вже знайшли дизайнерів, сьогодні ми дивилися верстальників і одного SEOшника. Є людський ресурс, можливо трохи гірше з маркетингом".

**

Ніхто з цих переселенців не отримав допомоги від держави, лише від таких самих, як вони, переселенців. Ніхто й не сподівається на державу. Покладалися би лише на державу, досі б залишалися би у Криму або на Донбасі.

Ольга ЛучкаОльга Лучка, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram