ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

До Києва з'їдуться лідери релігійних громад усього світу

За ініціативою народного депутата України Олександра Фельдмана 25-26 квітня в Києві пройде друга Міжнародна міжрелігійна конференція, в якій візьмуть участь лідери релігійних громад зі США, із Саудівської Аравії, з Ізраїлю, Йорданії, Росії та країн ЄС

До Києва з'їдуться лідери релігійних громад усього світу
Фото: Макс Левин

Представники християнських, іудейських, мусульманських, буддистських та індуїстських громад спільно обговорять питання, пов'язані з визначенням ролі релігії в сучасному світі, з протидією релігійному екстремізму та ксенофобії, пошуком механізмів взаємодії між світським і релігійним суспільством.

За словами організаторів, метою заходу є виробити несуперечливий погляд представників найбільших релігійних громад на багато актуальних питань сучасності. Серед них: роль релігійного чинника в сучасних революційних рухах, релігійні цінності та глобальне інформаційне суспільство, способи врегулювання релігійних і міжконфесійних конфліктів, а також питання про майбутнє самих релігій за умов украй мінливого світу.

- На прикладі цієї конференції ми хочемо показати, що релігійний погляд на світ є доволі прогресивним, а не архаїчним, і що віра об'єднує, а не роз'єднує людей. До того ж ми хочемо, щоб Україна стала центром міжрелігійного діалогу, - заявив Олександр Фельдман.

У конференції візьмуть участь Патріарх Єрусалимський Теофіллос III, Архієпископ Нової Юстиніани і всього Кіпру Хризостом II, директор Йорданського центру міжконфесійного співіснування отець Набіль Хаддад, директор з міжнародних і міжцерковних зв'язків ПЦ Америки отець Леонід Кишковський, лідер Ради мусульман Великобританії доктор Мохаммед Шуджаюдин Шафі, Головний муфтій Духовного управління мусульман Росії Шейх Нафігулла Аширов, лідер Міжнародного ісламського форуму діалогу професор Хамід Бін Ахмед Аль-Ріфа, Генеральний секретар Світового конгресу релігій Імам Абдульджаліль Саїд, Почесний президент Міжнародної ради християн і євреїв Давид Розен, настоятель дацану (Санкт-Петербург, Росія) Бадмаєв Буда Бальжиєвич (Доньєд-лама), консультант з духовних питань Тибетського культурного та інформаційного центру (Москва, Росія) Нгаванг Тукдже, а також представники іудеїв, мусульман і християн України.

За підсумками конференції організатори планують винести на відкрите обговорення ініціативу про звернення до Генерального секретаря ООН з метою скликання спеціальної сесії з питань прав релігійних меншин у державах, які скинули диктаторські режими. "Нас не може не хвилювати доля коптів у Єгипті, християн у Лівії, Нігерії, Іраку, а також міжконфесійні конфлікти серед мусульман у Ємені, Афганістані, Іраку та Сирії. Якщо світова спільнота на найвищому рівні не закличе сторони релігійних конфліктів до діалогу, то ситуація й далі йтиме у глухий кут, спричиняючи нові жертви. Ми сподіваємося, що учасники конференції підтримають цю ініціативу", - зазначають організатори конференції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram