ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

УПЦ КП: голова УПЦ МП наказав архієреям відмовитися від помісної церкви

Проукраїнське крило Московського патріархату викликали в Москву на церковний суд

УПЦ КП: голова УПЦ МП наказав архієреям відмовитися від помісної церкви
Митрополит Онуфрий
Фото: molbuk.ua

Українська православна церква Київського патріархату заявила, що митрополити Рівненський і Острозький Варфоломій та Сарненський і Поліський Анатолій відкликали свої підписи під Меморандумом про помісну церкву за наказом голови УПЦ МП митрополита Онуфрія.

Про це повідомляє прес-служба УПЦ КП.

"З достовірних джерел нам стало відомо, що в понеділок, 17 листопада 2014 року, предстоятель московського патріархату митрополит Онуфрій (Березовський) викликав у Києво-Печерську лавру двох архієреїв УПЦ МП, які підписали "Рівненський меморандум"... Голова УПЦ МП вимагав від митрополитів Варфоломія й Анатолія, щоб вони шукали будь-який привід для відкликання своїх підписів під документом, оскільки вони не погодили цей документ з керівництвом у Москві", - сказано в повідомленні.

При цьому УПЦ КП категорично відкидає захоплення храмів УПЦ КП, що митрополит Варфоломій назвав підставою для відкликання підпису.

"Досі переходи громад МП у Київський патріархат відбувалися в рамках законодавства, через волевиявлення відповідних громад, як це і передбачено п. 5 Меморандуму", - зазначили в Київському патріархаті.

За даними УПЦ КП, 17 листопада митрополит Онуфрій звернувся зі скаргою до Президента Петра Порошенка на нібито незаконні дії голови Рівненської ОДА Сергія Рибачка та його підлеглих.

"Крім того, Київська патріархія має інформацію, що всіх архієреїв УПЦ МП із так званого "проукраїнського крила" викликають на 28 листопада 2014 року до Москви, де нібито Патріарх Кирило ініціює церковний суд над рівненськими архієреями за самоуправство", - додали там.

За даними церкви, частина єпископату і духовенства УПЦ МП не задоволені діями митрополита Онуфрія, оскільки той досі не засудив військової агресії Російської Федерації проти України.

19 листопада Варфоломій і Анатолій відкликали свої підписи під підписаним 13 листопада "Меморандумом про єдину Україну і єдину Українську помісну православну церкву". У документі засуджується агресія Російської Федерації проти України, а також розпалювання міжрелігійної ворожнечі. Крім того, в документі висловлюється намір усіх церков-підписантів молитися за цілісність і єдність України та створення єдиної Української помісної православної церкви. Меморандум підписали голова Рівненської ОДА Сергій Рибачок, його заступник Олександр Савчук, керуючий Рівненською єпархією УПЦ КП митрополит Рівненський і Острозький Іларіон, керуючий Рівненською єпархією УПЦ МП митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій, керуючий Рівненсько-Волинською і Таврійською єпархіями УАПЦ митрополит Львівський Макарій, керуючий Сарнинською єпархією УПЦ МП митрополит Сарнинський і Поліський Анатолій, правлячий єпископ Луцького екзархату УГКЦ Йосафат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram