ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Учені з'ясували причину смерті Тутанхамона

Дослідник дійшов висновку, що фізичні зміни стали результатом захворювання скроневої частини мозку.

Учені з'ясували причину смерті Тутанхамона
Фото: renclassic.ru

Єгипетський фараон Тутанхамон (1332-1323 до н. е.) помер через спадкову генетичну хворобу. Такого висновку дійшов британський учений, співробітник лондонського університету "Імперіал Коледж" Хатен Ашрафян.

"На відміну від інших фахівців я прийняв рішення поглянути з медичного погляду не тільки на Тутанхамона, але й на всю династію, до якої він належав", - розповів учений.

"Найдивніше було те, що в той період кожний наступний фараон помирав раніше, ніж попередній, - зазначив він. - При цьому в них починали все яскравіше виявлятися деформації тіла, що свідчить про генетичне захворювання".

У підсумку Ашрафян зробив висновок, що фізичні зміни стали результатом захворювання скроневої частини мозку. Ця хвороба проявляється, зокрема, в епілептичних нападах, що супроводжуються галюцинаціями та видіннями.

Імовірно, Тутанхамон (Нове Царство, ХVIII династія) вступив на престол у 10-річному віці. Єгиптологи досі сперечаються про причини смерті фараона. Його гробницю знайшли в Долині Царів 90 років тому британський археолог Говард Картер і лорд Карнарвон. Вона знаменита тим, що в момент виявлення залишалася практично недоторканою з часів поховання фараона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram