ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

На "Шнобеля-2012" претендують дослідники вусів і "СуперМаріо"

Також номінанти Шнобелівки вивчали овець-шульг, довжину пальців і картини сучасних художників.

На "Шнобеля-2012" претендують дослідники вусів і "СуперМаріо"
Фото: ig-nobel.ru

20 вересня в Гарварді вручать "Шнобелівську премію" за 2012 рік.

Премію вручатимуть уже 22 раз - за наукові досягнення, "які спершу викликають сміх, а потім змушують задуматися".

Цього року на премію в галузі фізіології претендують Маартен Пітерс і Альбрехт Клессенс, які з'ясували, що знання співвідношення довжин вказівного та безіменного пальців на лівій руці дівчинки ніяк не допоможе вам зрозуміти, хто перед вами - звичайна школярка, яка веде малорухомий спосіб життя, чи спортсменка світового класу.

Австралійські вчені з'ясували, що рослинність на обличчі може захищати від шкідливого для шкіри УФ-випромінювання. На жаль, повністю відмовитися від сонцезахисного крему на користь густих вусів не вийде, оскільки захисту, який вони дають, вочевидь недостатньо.

Американські вчені з університету штату Монтана вивчили, що відбувається з голосовим апаратом людини, яка грає на діджеріду - духовому музичному інструменті аборигенів Австралії, представляє собою трубку завдовжки до 150 сантиметрів. Для цього вони через ніс вводили добровольцям ендоскопи, що дозволили вперше зняти на відео цей захоплюючий процес.

На Шнобелівку в сфері медицини претендують учені університету штату Іллінойс. Вони довели, що пісня Stayin 'Alive групи Bee Gees допомогає залишитися в живих. Експеримент за участю 15 осіб показав, що ті, хто навчається проводити серцево-легеневу реанімацію під цю музичну композицію, надалі ретельніше дотримуються рекомендації щодо виконання цієї процедури.

Центри з контролю і профілактики захворювань США (CDC) зацікавилися інцидентом, який стався 5 серпня 2011 року. Тоді через кабіну пілотів і салон літака, що прямував з Вісконсіна в Джорджію, пролетіла летюча миша. Тварина сховалося в туалеті літака, який довелося посадити, зловити її так і не вдалося - миша вилетіла з дверей повітряного судна. Ніхто з 50 пасажирів і трьох членів екіпажу не заразився сказом, однак теоретично такий ризик, безумовно, був. Тому на випадок, якщо той самий або інший кажан знову опиниться в пасажирському літаку і загрожуватиме сказом, CDC підготували докладні роз'яснення.

На премію в галузі біології претендує Лі Мюррей. Він зауважив, що майже дві третини овець за інших рівних умов віддають перевагу повертати праворуч. Разом із колегами Мюррей провів експеримент із 309 вівцями, кожну з яких приводили в Т-подібний лабіринт і стежили за тим, в який бік вона поверне. З'ясувалося, що 65,7% тварин вибирали праву сторону. Проте вже на наступному повороті майже половина овець "передумували" і повертали ліворуч.

В галузі психології та етики Шнобеля може отримати професор Джордж Мазер. Учений вирішив з'ясувати, чи здатна публіка визначати правильне положення абстрактної картини. Мазер попросив 18 студентів визначити, чи в правильному положенні перебувають 40 картин сучасних художників. Учасники експерименту в середньому вибирали правильне положення полотна лише в 48% випадків, що, тим не менш, значно вище, ніж імовірність випадково правильної відповіді - 25%.

Американський психіатр Кеннет Кендлер і його колега Пітер Захар порівняли дві події у світі класифікації: виключення Плутона з числа планет і гомосексуальності - з класу психічних розладів. Учені вказують, що процес обговорення проблеми, прийняття рішення та подальших дискусій в обох випадках був дуже схожим.

В інших номінаціях представлені: хімік Бернд Лоттермозер, Евальд Шнуг і Сільвія Ханеклаус. Вони показали, що кока-кола може служити відмінною заміною дорогих реагентів, необхідних для визначення наявності урану в відпрацьованих породах шахт, у відвалах і в ґрунті. Найкраще для цих цілей підходить дієтична кола.

Математик Алан Гуо і його колеги раз і назавжди встановили, що Super Mario Bros і Donkey Kong, на відміну від деяких інших ігрових хітів від Nintendo, складні. Мова, щоправда, про математичне поняття NP-складності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram