ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Православна церква пішла в он-лайн

Чверть парафіян спілкується зі священиками в Ітернеті.

Православна церква пішла в он-лайн
Фото: newsyour.ru

Українська православна церква активно формує віртуальну єпархію в Інтернеті.

Більше ніж 500 з 12 000 священиків зареєстровані в соціальних мережах і активно ведуть блоги, а 25% парафіян спілкуються зі священнослужителями за допомогою Інтернету.

Про це повідомили у відділі зовнішніх церковних зв'язків (ВЗЦЗ) УПЦ КП, - пише "Фокус".

В УПЦ МП також спостерігають стрімку віртуалізацію парафіян і духовенства.

"У мережі значно більше священиків, ніж числиться офіційно. Але багато ховаються за вигаданими іменами і ніками", - констатує прес-служба УПЦ МП.

Крім того, останнім часом спостерігається також віртуалізація церковних ритуалів. Це стосується, перш за все, практикування священнослужителями online-молитов, для участі в яких створюються закриті групи в соціальних мережах.

Так, глава синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоієрей Георгій Коваленко створив у Facebook групу, члени якої вибирають час і тему для спільної молитви.

"Зараз в групі близько 80 учасників, - розповідає Коваленко. - Кожен з них просить допомогти близькій для нього людині". Потім складається графік: за кого і коли всі почнуть дружно молитися.

Заявку на молитву можна подати також на сайтах багатьох єпархій. Для цього потрібно вписати імена в спеціальну форму. "Спосіб подачі заявки не має значення, церква не засуджує таке явище", - підкреслюють в прес-службі УПЦ МП.

Крім віртуалізації молитовного процесу зростає кількість віруючих, які вважають необов'язковим церковне посередництво. Саме для таких парафіян в Інтернеті почали масово з'являтися он-лайн-каплиці. У них можна помолитися за ближнього свого без участі священнослужителів.

Багатьом священикам така практика здається богопротивною. "Я проти віртуальних церков, - каже протоієрей Олександр Овчаренко. - Якщо он-лайн-богослужіння ще можна зрозуміти, то через Інтернет-каплиці відбувається десакралізація таїнств".

Як зазначають самі священнослужителі, православна церква через свій консерватизм почала освоювати Інтернет пізніше за своїх більш гнучких конкурентів. В соціальних мережах існує безліч спільнот протестантських церков з тисячами учасників.

Наприклад, у сторінки Макіївської протестантської церкви в Facebook 2384 читача. "Християнська церква "Божий світ" з 2007 року має свій сайт в Інтернеті. Там регулярно оновлюються проповіді. Проповіді різних церков також цілодобово транслюють по трьох інтернет-каналах: cnlnews.tv, svitle.org, video.emmanuil.tv", - розповідає священнослужитель церкви Григорій Кореновський. А релігієзнавець Пилипович зазначає: "Якщо православна церква не займе цю віртуальну нішу, її займуть інші конфесії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram