ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Україна витратить на вивчення космосу 2,58 мільярда гривень

Космонавти будуть сидіти на Землі

Україна витратить на вивчення космосу 2,58 мільярда гривень
Фото: http://stroevoy-dozor.ru

Кабінет Міністрів України зареєстрував у Верховній Раді законопроект "Про затвердження загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2013-2017 роки".

Йдеться про використання космічного потенціалу для розвитку суспільства, забезпечення національної безпеки й оборони, захисту геополітичних інтересів держави. При цьому участь українських космонавтів у міжнародних орбітальних проектах не передбачена, повідомляє "Коммерсантъ-Украина".

Ця програма стала вже п'ятою в історії незалежної України. Її цілі схожі на ті, які ставили на 2008-2012 роки (при цьому держава профінансувала програму лише на 30%).

Найбільше (415 млн грн) мають намір витратити на зондування Землі з космосу. Зокрема, 2015 року заплановано запуск супутника "Січ-2-1" для оцінки стану озимих культур, дистанційного контролю снігового покриву, класифікації поверхні ландшафту, виявлення лісових і степових пожеж. Апарат буде запущено ракетою-носієм "Циклон-4" з космодрому Алкантара в Бразилії.

Трохи менш витратна стаття програми (385 млн грн) передбачає випробування і введення в експлуатацію космічного ракетного комплексу "Циклон-4", розробку комплексу нового покоління Antares і сприяння комерційній експлуатації ракет-носіїв "Зеніт-3SL", "Зеніт-2SLБ", "Зеніт-3SLБ", "Дніпро".

Окрім того, 162 млн грн буде витрачено на створення космічних систем телекомунікації та навігації, зокрема на завершення проекту "Либідь", розпочатого 2009 року. Ще 178 млн грн передбачено на дослідження Сонячної системи і 42 млн грн - на використання космосу в "інтересах національної безпеки й оборони".

Експерти одностайні, що передбаченого фінансування недостатньо. "Вивести супутник на орбіту коштує від 500 млн до 700 млн грн, а забезпечити піврічну роботу космонавта на міжнародній космічній станції - мінімум $150 млн. Проводити космічні експерименти з дослідження, скажімо, Місяця ми плануємо щонайшвидше 2025 року, і то лише з навколомісячної орбіти", - заявив Ярослав Стефанишин, заступник начальника управління космічних наукових досліджень і телекомунікаційних систем Державного космічного агентства.

Перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк вважає, що країна могла б заробляти гроші, надаючи послуги з дистанційного зондування землі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram