ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Нобелівська премія з хімії дісталася дослідникам механіки відчуттів

Нагороди удостоїлися два американці - Роберт Лефковіц і Брайан Кобілка.

Нобелівська премія з хімії дісталася дослідникам механіки відчуттів
Роберт Лефковиц и Брайан Кобилка
Фото: http://lenta.ru

Нобелівську премію з хімії за 2012 рік присудили американським вченим Роберту Лефковіцу і Брайану Кобілці за вивчення роботи універсальних молекул, що беруть участь в передачі біохімічних сигналів усередині живих клітин.

Про це повідомив Нобелівський комітет Королівської шведської академії наук.

Лефковіц і Кобілка вивчали серпентини - клітинні рецептори (GPCR-рецептори) та їх взаємодію з так званими G-білками, які є "посередниками" в передачі різних внутрішньоклітинних сигналів.

GPCR-рецептори - універсальні молекули, вони відповідають за нюх, смак, сприйняття світла.

Вивчення роботи серпентинів вкрай важливе і для розуміння процесів, що призводять до розвитку ракових пухлин. Відкриття цьогорічних лауреатів можуть допомогти в створенні ліків від найрізноманітніших хвороб.

На сьогодні у людини відомі кілька сотень генів, що кодують GPCR-рецептори, які реагують на світло, смак, запах і безліч різних гормонів. Всі ці молекули влаштовані приблизно однаково і працюють за однаковими механізмам.

G-білки були свого часу виявлені і досліджені Альфредом Гілманом і Мартіном Родбеллом, які отримали за це відкриття Нобелівську премію з фізіології або медицини 1994 року.

Лефковіц народився 1943 року в Нью-Йорку, зараз працює в Медичному центрі університету Дьюка в місті Дарем, штат Північна Кароліна. Його колега Кобілка народився 1955 року в місті Літтл-Фоллс в штаті Міннесота і працює в Школі медицини при Стенфордському університеті.

Церемонія нагородження названих у середу лауреатів відбудеться за традицією в Стокгольмі 10 грудня в день смерті засновника Нобелівських премій - шведського підприємця і винахідника Альфреда Нобеля (1833-1896).

У четвер 11 жовтня в Стокгольмі стане відоме ім'я письменника або поета, удостоєного Нобелівської премії з літератури за 2012 рік, а в п'ятницю - ім'я лауреата Нобелівської премії миру. Одним з претендентів на останню називають Юлію Тимошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram